Marcel Štefančič jr.

20. 10. 2017  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

Ksana

Ksana, 2017, Dejan Babosek

zadržan

Izlet.

Ksana je film o rečeh, ki jih Slovenci najbolj ljubijo – o avtu, prelepi naravi, Bibliji in bratomoru. David (Primož Vrhovec) in Roman (Jan Bučar) sta polbrata. Roman je fizični delavec (na gradbišču), David pa intelektualec, okej, igralec. Roman bo dobil otroka, David pa se ravno odpravlja v Hollywood, kjer bo moral, kot pravi njegov mentor, potegniti veliko kurcev, da se bo prebil. David in Roman sta kot dan in noč, a zvenita tako, kot da sta prišla z iste igralske šole – in kot da jima je replike pisal isti človek. Ker se ne vidita prav pogosto, kreneta na road trip (tja, kamor ju je nekoč vozil oče), tako da njuno moževanje zamenjajo panorame slovenske narave, ki pa ji ne sežeta do pasu. Vsakič, ko se oglasita, namreč pokvarita pogled na slovensko naravo. Tudi ko David iz žepa potegne Biblijo.

Čakajte, da začne imitirati »taksista«, Roberta De Nira! A obstaja večji kliše? Oja: v avtu začneta na ves glas prepevati ob štiklu, ki doni z radia – Primož Vrhovec je to nazadnje počel v Družinici, ki je štartala en dan pred Ksano, filmom, v katerem so vsi klišeji ljubljeni in spoštovani. Čofotanje v jezeru, taborni ogenj, ležanje na havbi, kanuiranje po reki. Polbrata se imata tako fajn, da se jima kar vrti, pa vendar bolj uživata v klišejih kot v tem, da sta polbrata. Ker črno-beli flešbeki za nameček še stalno kažejo, da je bil en polbrat v otroštvu privilegiran, drugi pa marginaliziran, je jasno, da je državljanska vojna v skodelici kave neizbežna, toda ko do tega pride, je vse skupaj tako posiljeno, da zasenči celo Davidovo hvalnico Bude, Krišne, Jezusa in Alaha: »Če bi ljudje upoštevali te nauke, bi bil svet lepši in boljši.« Narava ga le začudeno gleda. In Terrence Malick, spremenjen v žabo, tudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.