Vasja Jager

20. 10. 2017  |  Mladina 42  |  Politika

Rektor rektorju stolček obdrži

Dragan Marušič je z izmikanjem sodišču obogatil svojo zbirko nesoglasij z zakonom, kljub temu pa ga ostali rektorji podpirajo

Rektor Primorske univerze Dragan Marušič

Rektor Primorske univerze Dragan Marušič
© Borut Krajnc

Na začetku meseca je zlasti na Primorskem dvignila prah novica, da je okrajno sodišče v Kopru policiji naložilo, naj na obravnavo s silo privede rektorja tamkajšnje univerze (UP) Dragana Marušiča in odvetnika Velimirja Cugmasa; obtožena sta zlorabe položaja in ponarejanja dokumentov pri sklepanju pogodb za pravno svetovanje.

Na odločitev sodnice Melite Černe sta se odzvala z ogorčenjem, Cugmas pa je celo zatrdil, da vabila sploh ni dobil in da je bila privedba nezakonita. Toda Černetova preprosto ni imela druge izbire. Obravnavo poskuša začeti že od lanskega oktobra, kar pa ni bilo mogoče, ker sta se Cugmas in Marušič ves ta čas vztrajno izmikala prihodu na sodišče. Ne le to, obtoženi rektor je že pred časom zahteval izločitev sodnice ter poleg nje še predsednice in treh sodnikov višjega sodišča v Kopru, pa tudi prenos zadeve na sodišče v Slovenskih Konjicah, kjer ima sedež pisarna odvetnika Cugmasa.

Marušičevo izmotavanje je neokusno, zlasti ker gre za predstojnika izobraževalne institucije, ki predstavlja svojevrstno civilizacijsko normo in bi torej moral izkazovati ustrezno spoštovanje do sodne veje oblasti. Toliko bolj, če je resnično nedolžen, kot zatrjuje, in ima argumente na svoji strani.

To pa še zdaleč ni edini primer Marušičevih nesoglasij z zakonom. Najbolj je njegovo javno podobo zaznamovala obsodba na sodišču prve stopnje zaradi poniževanja in spolnega nadlegovanja nekdanje direktorice Študentskih domov UP Astrid Prašnikar. Poleg tega so Marušičevo vodenje univerze zaznamovali številni spori in obračuni s sodelavci, na primer nezakonita razrešitev dekanje fakultete za humanistične študije Vesne Mikolič in prekinitev pogodb o zaposlitvi dvanajstim profesorjem, vključno z zgodovinarjema Jožetom Pirjevcem in Egonom Pelikanom. Odpustili so jih vpričo študentov, sredi pouka, Pirjevec pa je izjavil, da Marušičeva univerza ustvarja »atmosfero napetosti, pomanjkanja vsakršnega dialoga in celo ogroženosti«.

Vsi škandali, v katere se je zapletel rektor UP, že daljši čas postavljajo pod vprašaj njegovo primernost za opravljanje te funkcije. Marušič vztrajno zavrača možnost odstopa, zaradi zakonsko določene avtonomije univerze pa ga država ne more razrešiti. Za nameček uživa polno podporo ostalih rektorjev, ki v njegovem početju ne vidijo nič spornega. Še več, Rektorska konferenca, v kateri so združeni predstojniki vseh slovenskih univerz, bi raje kot o Marušiču in očitanih nezakonitostih razpravljala o delu koprskega sodišča. »Nenavadno je, da se v tem konkretnem primeru problematizira sklepanje pogodb za pravna svetovanja v javnih institucijah in da je mogoča privedba rektorja na sodišče v policijskem spremstvu, kljub temu da je rektorjev odvetnik napovedal njuno udeležbo na obravnavi,« so zapisali v odgovoru na naše vprašanje o stališču do nove eskapade rektorja UP. Pod odziv se je podpisal Frenk Mavrič, sicer Marušičev tesni sodelavec; na njegovi univerzi vodi sektor za izobraževalno in mednarodno dejavnost in kakovost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.