Borut Mekina

3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Politika

»Koroški Slovenci niso pravi Korošci«

Rekordno število Slovencem nenaklonjenih poslancev v novem avstrijskem parlamentu

Christian Leyroutz, avstrijski poslanec FPÖ, je letos poleti objavil sliko žuganja s prstom Sloveniji. Slovenija si domnevno zasluži lekcijo zaradi svojih nesramnih zahtev po pravicah manjšine.

Christian Leyroutz, avstrijski poslanec FPÖ, je letos poleti objavil sliko žuganja s prstom Sloveniji. Slovenija si domnevno zasluži lekcijo zaradi svojih nesramnih zahtev po pravicah manjšine.

V novem 183-članskem avstrijskem parlamentu bo sedelo kar 21 poslancev, ki so člani spornih, skrajno desnih, burševskih združenj. Dokumentacijski center avstrijskega upora (DÖW), ki spremlja skrajno desnico v Avstriji, je prejšnji teden opozoril, da še nikoli doslej v avstrijskem parlamentu ni sedelo toliko poslancev, članov spornih organizacij, ki sodelujejo na dogodkih z nacionalsocialistično vsebino ali so znane po antisemitskih in ksenofobnih stališčih. Objavil je tudi seznam poslancev, članov organizacij z imeni, kot so Albia Wien, Vandalia Graz ali Germania, ki so večinoma povezane s Svobodnjaško stranko (FPÖ) in imajo bogato zgodovino protislovenskih stališč. Burševske organizacije so bile med obema vojnama vključene v tako imenovani nemški kulturni boj proti Slovencem. Bile so del civilnodružbene mreže velikonemških organizacij, ki so si po koroškem plebiscitu leta 1920 prizadevale za nasilno ponemčevanje Slovencev; nekatere so kasneje organizirale tudi pošiljanje koroških Slovencev v nacistična taborišča.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.