Peter Petrovčič

3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Družba

Prepovejte molitev proti splavu!

V Londonu proti splavu ne bo več mogoče protestirati pred porodnišnicami

Molitev pred ljubljansko porodnišnico

Molitev pred ljubljansko porodnišnico
© Borut Krajnc

Pred časom je o protestih zoper splav oziroma o »molitvah za življenje«, ki jih pred ljubljansko porodnišnico izvaja društvo Zavod božji otroci, ustavni pravnik Andraž Teršek zapisal, da bi jih lahko prepovedali oziroma omejili. Po njegovem mnenju so takšni shodi del pravice do svobode govora, le da jih morajo pristojne lokalne ali državne oblasti omejiti v takšnem obsegu, da ne kršijo ustavne pravice žensk do splava. Točneje, nasprotniki pravice do splava lahko protestirajo, a ne pred tistimi ustanovami, ki jih s tem namenom obiskujejo ženske.

Prav to so na predlog civilne pobude pred dnevi storile londonske mestne oblasti. In sicer na način, kot ga predlaga Teršek – v bližnji okolici ene izmed klinik, v katerih opravljajo splav, so zagotovili t. i. varno območje, kjer nasprotniki splava ne bodo več smeli protestirati. To bodo sicer lahko počeli še naprej, a ne v bližini te ustanove, ker s tem motijo in nadlegujejo ženske. Nekaj dni kasneje je 113 britanskih poslancev (z vodjo laburistov Jeremyjem Corbynom vred) podpisalo peticijo, s katero podpirajo zagotovitev podobnih varnih območij po vsej Britaniji.

Bi lahko varna območja imeli tudi v Sloveniji? »Prepoved takšnega početja je lahko upravičena zaradi varstva ustavnih pravic in nosečniških interesov žensk, ki so v porodnišnici in takšnega neposrednega nagovarjanja na tem kraju ne želijo, saj ga zaradi posebnih okoliščin, v katerih so se znašle kot nosečnice, občutijo kot neposredno motnjo in znatno neprijetnost. Molitve bi zato lahko preprečila oziroma ustavila javna oblast, tudi s prepovedjo, sklicujoč se na doktrino o prostorski in časovni omejitvi svobodnega protestnega zbiranja in (sicer miroljubnega) izražanja simboličnega protesta v funkciji varovanja pravice tamkajšnjih žensk, da jim tega početja ni treba prenašati,« meni Teršek.

Za mnenje o rešitvi po britanskem zgledu smo povprašali vladajočo SD in opozicijsko Levico, ki sta se v preteklosti že izrekli proti protestom pred porodnišnicami.

Predsednica Ženskega foruma SD Martina Vuk pojasnjuje, da načeloma ne nasprotujejo javnemu izražanju nasprotovanja pravici do splava, saj ima politično prepričanje vsak pravico javno izraziti: »Vendar pa je izražanje tega političnega stališča pred institucijami, kjer se izvršuje ustavna svoboščina žensk, v koliziji z zapisano ustavno pravico (55. člen). Napisano potrjuje francoski zakon in domnevamo, da londonska rešitev povzema prakso, ki je uzakonjena v Franciji. Za enako prakso si prizadeva tudi poljsko gibanje ’Rešimo ženske’.«

Predsednik Levice Luka Mesec pa pravi, da bi pobudo za takšno ureditev v Levici podprli: »Tudi če beremo slovensko ustavo, vidimo, da mora država zagotavljati okoliščine, v katerih državljani lahko udejanjajo pravico, da je rojevanje otrok svobodno. Ženske, ki želijo opraviti splav, ne bi smele doživljati pritiskov, to je vsaj neokusno, po strogem branju ustave pa protiustavno.« Od besed k dejanjem. Pot do varnih območij v Sloveniji je jasna, vodi prek mestnih svetov oziroma državnega zbora, v katerih imata predstavnike tudi SD in Levica …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.