Izak Košir

3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Politika

Ob postelji s Trumpom

Politična svetilka, ki jo poganjajo tviti predsednika ZDA

Pred časom so oglaševali in ponujali Trump Filter, ki je vaš splet očistil omemb ameriškega predsednika. Deloval je tako, da ste si »podaljšek« naložili na brskalnik, ta pa je nato zagnal filter, da je na spletnih straneh, ki jih obiskujete, izbrisal vse, kar je bilo povezano z Donaldom Trumpom. Kako natančno je to sito, ste uravnavali z jakostjo od široko do ozko. Tako smo imeli možnost Trumpa vsaj navidezno izbrisati iz svojega življenja ...

Zdaj pa se je francoski umetnik iz Marseilla, ki si je nadel vzdevek Parse/Error, domislil, kako ameriškega predsednika v naš vsakdanjik vrniti v malo drugačnem agregatnem stanju. Ustvaril je luč, ki zasveti vedno, kadar Trump kaj zapiše oziroma objavi na Twitterju. Trump je tako postal interaktivna instalacija, ki si jo lahko postavimo na nočno omarico ob postelji. Slovenskega (za zdaj še) predsednika Boruta Pahorja smo označili za instagram predsednika, Trump pa je zagotovo tviter predsednik. Prvi se ukvarja bolj s prodajo svoje vizualne podobe, drugi s prodajo ubesedenega populizma, ki ne more biti daljši od 140 znakov (s toliko znaki je omejen zapis v enem tvitu).

Kateri ima več vsebine in kateri manj, presodite sami.

Parse/Error je namizno svetilko poimenoval Politična svetilka (Political lamp) in po njegovem mnenju v celoti pooseblja nevarno obdobje zgodovine, ko lahko beseda enega človeka ogrozi usodo milijonov.

In kako vse skupaj pravzaprav deluje? Lučka je pokrita s steklom, v notranjosti pa skriva pravo malo nevihto, ki oponaša grmenje, zbiranje oblakov in bliskanje, kar naj bi namigovalo na jedrsko vojno. To je strašljiva možnost, ki se v zadnjem času pojavlja zaradi napetosti med ZDA in Severno Korejo.

Nevihta bo v vaši namizni svetilki začela divjati vedno, ko bo gospod predsednik ZDA tvitnil katero od svojih misli. Če si boste svetilko omislili v Evropi, vas sicer ne bo strašil ponoči, ko najraje uporablja Twitter, saj vas bo na stari celini varovala časovna razlika.

Namen Politične svetilke je preusmeriti pozornost z negativnosti, ki jo poganja. Oblike, zvoki in svetlobni učinki, ki začnejo nastajati ob Trumpovem tvitanju, naj bi bili tako očarljivi, da naj bi uporabniki pozabili na nemalokrat nestrpno vsebino zapisov ameriškega predsednika. »Ideja Politične svetilke je skriti njeno resnično naravo za lepoto predmeta, ki bo pri opazovalcu povzročila nelagodje šele kasneje, ko se mu bo razkrila njena vsebina,« pravi Parse/Error. V preteklosti je med drugim ustvaril tudi Earthquake Lamp oziroma Potresno svetilko, ki deluje na podoben način vsakokrat, ko je kjerkoli na svetu potres.

A, kot pravi umetnik, obstaja še nekaj drugih možnosti, politična svetilka lahko zasveti tudi takrat, ko se s sovražnim govorom oglasijo predstavniki francoske Nacionalne fronte. Mi dodajmo, da bi slovenska različica te svetilka velikokrat zasvetila tudi pri nas, ko bi se na družbenih omrežjih pojavil kakšen žaljivi zapis nestrpnega slovenskega politika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.