Marjan Horvat

3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Politika

Dva milijona za sto novih priložnosti

Prva pilotna uvedba UTD v ZDA

Od avgusta prihodnje leto bo sto naključno izbranih prebivalcev kalifornijskega mesta Stockton tri leta prejemalo po 500 dolarjev univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) na mesec.

Pilotna uvedba UTD je eden izmed ukrepov, s katerimi skuša župan Michael Stubbs postaviti na noge mesto, ki si še ni opomoglo od posledic bankrota v času finančne in gospodarske krize. Temnopolti Stubbs, s 26 leti do zdaj najmlajši župan večjega ameriškega mesta, je že ob nastopu mandata novembra lani napovedal, da bo v Stockton preusmeril bogastvo, ki ga v njegovi neposredni bližini kopičijo tehnološki giganti.

Demokrat Stubbs, diplomant Harvardove univerze, ki si je izkušnje pridobival z delom v podjetju Google in kasneje v Beli hiši, kot navdih za uvedbo UTD navaja borca za pravice Afroameričanov Martina Luthra Kinga Jr. v knjigi Where do we go from here: Chaos or Community. Za UTD se zavzema tudi zato, ker je sam odraščal v revščini in »spoznaval, kako stresno je vsak mesec zagotoviti denar za plačilo nujnih stvari, položnic in šolskih potrebščin, denimo. Če so se pojavili nepredvideni stroški, je bilo še težje,« pravi. Za Vox poudarja: »Stres ni posledica tega, da so ljudje brez pokončne hrbtenice, temveč tega, da nimajo denarja.«

Po Stubbsovih besedah bodo skušali s tem pilotnim projektom ugotoviti, kaj bodo »ljudje storili z večjo ekonomsko svobodo. Se bodo bolj posvetili starševstvu, šolanju ali vlaganju v podjetništvo?« Če bo projekt uspešen, bodo do bolj posvetili starševstvu, šolanju ali vlaganju « Če bo projekt uspešen, bodo do bolj posvetili starševstvu, šolanju ali vlaganju takšen tip zasebno-javnega partnerstva razširili še na druge dele mesta. UTD v Stocktonu ne bo financiralo mesto, temveč bo sredstva zanj prispevala svetovalna in raziskovalna skupina Projekt ekonomske varnosti, ki jo vodijo soustanovitelj Facebooka Chris Hughes in aktivista Natalie Foster in Dorian Warren. Hughes je prispeval milijon dolarjev, nekaj več kot polovico sredstev, ki jih potrebujejo. Sto srečnežev bo torej v prihodnjih treh letih dobilo 18 tisoč dolarjev.

Po Stubbsovem mnenju prebivalci Stocktona nočejo le »brezplačnega kosila«. »Prebivalci mojega mesta so neverjetno spretni, inteligentni in delavni. Pogosto jim je treba dati le priložnost, da uresničijo svoje želje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.