Marcel Štefančič jr.

15. 12. 2017  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Film

Pokvarjeno predmestje

Suburbicon, 2017, George Clooney

zadržan +

Spet velika Amerika.

Suburbicon, idilično predmestje, ki ga zgradijo v petdesetih letih in ki ga oglašujejo s sloganom »Pridite domov«, je dom bele rase, čistosti, varnosti in ameriške pite (očitno zmodeliran po pensilvanskem Levittownu), talilni lonec vsega, kar je belo (»Pridejo iz New Yorka, Ohia in celo Mississippija«), metropola belskega nacionalizma, toda temelji te trumpovske »velike« Amerike se zamajejo, ko se v eno izmed premnogih ličnih hišk preseli črnska družina (Karimah Westbrook, Leith M. Burke & Tony Espinosa). Državljani začnejo histerično zborovati, mahati s konfederativno zastavo, trositi strup in vreščati, da črnci še niso zreli za življenje z belci, da bodo zdaj cene njihovih nepremičnin padle in da bo več nasilja.

In res ga je: belci, prepričani, da so s prihodom črnske družine ogrožene njihove človekove pravice, začnejo namreč v slogu Klana terorizirati in brutalizirati črnsko družino, na drugi strani ulice, dobesedno čez cesto, pa Gardner Lodge (Damon), »dobri« in »strpni« sosed črnske družine, sklene, da se bo s pomočjo grotesknega morilskega dueta (Glenn Fleshler & Alex Hassell), ki uprizori manjši »teater« (rop, kloroform), znebil svoje invalidne žene (Julianne Moore). Ha! Pobrati hoče njeno življenjsko zavarovalnino in zaživeti z njeno dvojčico (Julianne Moore), toda pravico do sreče mu ogrožata morilca, ki hočeta denar, in zavarovalniški agent (Oscar Isaac), ki je spregledal njegovo igro. Verjetno je bral črne kriminalke Jamesa M. Caina, recimo Dvojno zavarovanje. Pokvarjeno predmestje, ki sta ga pred mnogimi leti napisala brata Coen, malce potegne na Dvojno zavarovanje, a le toliko kot film Krvavo preprosto, ki sta ga pred mnogimi leti posnela brata Coen. Pokvarjeno predmestje je videti kot satirični rimejk filma Krvavo preprosto (s pridihom Farga), prirejen novim časom, ki jih intonira Trumpov gangsterski rasizem. George Clooney nam zelo suvereno in samozavestno prikazuje pekel, skozi katerega gre belska družina, a spregleda, da gre črnska družina skozi hujšega. (Cankarjev dom)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.