Saša Eržen

15. 12. 2017  |  Mladina 50  |  Kultura

Pazi, kaj si želiš

V dvoje, domača serija o ljubezenskih kolobocijah mladih, je v drugi sezoni še bolj dodelana in zabavna

Dvojina niso le pari. Aleš (Luka Marčetič) in Sandi (Niko Zagode) sta najboljša prijatelja.

Dvojina niso le pari. Aleš (Luka Marčetič) in Sandi (Niko Zagode) sta najboljša prijatelja.
© Voyo

Življenje v paru ima svoje izzive, zaradi katerih je to vedno priljubljena tema filmov in televizijskih serij. Domača spletna serija V dvoje, ki so jo ob nastanku odlikovale svežina, sodobnost in komičnost, je pred dvema letoma ponudila izviren vpogled v ljubezensko življenje generacije milenijcev, se pravi tistih, ki so rojeni v zadnjih dveh desetletjih prejšnjega tisočletja. Njeno nadaljevanje, ki smo ga dočakali te dni, je bilo zato težko pričakovano in v nobenem pogledu ni razočaralo.

Prva sezona je prinesla deset petnajstminutnih delov, v katerih smo spremljali začetne zagate skupnega življenja enega para in prve korake ljubezenske zveze drugega. Ustvarjena je bila za predvajanje prek plačljive spletne platforme Voyo (ki deluje pod okriljem Pro Plusa), namenjena gledanju na dušek, kjerkoli, kadarkoli, in bila skromnejša v smislu produkcije ter obsega, ne pa tudi kakovosti. Druga sezona je z boljšimi produkcijskimi možnostmi in osmimi deli, dolgimi po 25 minut, smelo stopila v njene čevlje, naredila korak naprej in uspelo ji je postaviti nove standarde, ki jih ne bi smela spregledati nobena od prihodnjih serij domače produkcije. To potrjuje tudi odziv gledalcev, saj je bila v začetku decembra, v prvem tednu predvajanja, serija V dvoje II najbolj gledana vsebina na Voyu. Kdaj jo bomo lahko videli na televiziji, ni znano.

Luka Marčetič, avtor serije, njen soscenarist in igralec ene od glavnih vlog, je režijo tokrat prepustil Klemnu Dvorniku, s katerim sta bila tudi soproducenta. Želel je videti, kakšna je razlika, če zadevo režira nekdo, ki ima več izkušenj, kot jih ima sam. Čeprav se podpisuje kot režiser najbolj gledanega slovenskega filma Pr’ Hostar, ostaja skromen. Kot idejni vodja serije, ki jo označuje za »humoristično z dramskimi vložki«, je imel sicer zadnjo besedo pri scenarijih, vseskozi pa je bil prisoten na snemanjih, kjer je po potrebi še spreminjal besedila. Posamezno epizodo so v povprečju posneli v treh dneh, skupaj so snemali 25 dni, z dvema kamerama in ne v studiu, kot je to sicer v navadi pri serijah, temveč na dejanskih lokacijah. Slednje skupaj z neizumetničeno igro, masko, scenografijo ter kostumografijo soustvarja vtis naravnosti.

Tudi kakovost scenarijev, ki so delo ekipe scenaristov – poleg Marčetiča so to še Tosja Flaker Berce, Nika Jurman in Juš Premrov –, je unikum v univerzumu domačih serij. Kot pravi Marčetič, »čas kupi kvaliteto«, v vseh pogledih. Pred začetkom pisanja je scenaristična ekipa staknila glave ter tuhtala dva meseca, scenarij za prvo epizodo druge sezone pa so na primer nato napisali ter zavrgli kar trikrat in posneli šele četrto verzijo. V zaključni špici je po vzoru iz tujine med scenaristi na prvem mestu vsakič napisan tisti, ki je k scenariju posameznega dela največ prispeval. Enako kot v prvi sezoni vsak od delov v drugi sezoni nosi naslov po enem od slovenskih filmov.

Na družbenem omrežju je Marčetiča pred leti nekdo opisal kot »mojstra neprijetnih situacij«. Temu se tudi tokrat ni izneveril.

Ljubezenske peripetije obeh parov, ki smo ju spoznali v prvi sezoni serije, se odvijajo v nepričakovanih smereh. Aleš (Luka Marčetič) in Maja (Lara Vouk) sta se po štirih letih razšla, kar on obdela v svojem diplomskem delu z naslovom Prebolevanje bivšega dekleta s pomočjo prakticiranja taoizma, pri čemer še vedno masturbira ob njenih fotografijah. Sandi (Niko Zagode) in Nika (Živa Selan) pa po enem letu zveze preklopita »na pavzo«, ko želja enega od njiju po popestritvi spolnega življenja z vključitvijo tretje osebe kot snežna kepa sproži plaz nepredvidljivih dogajanj, ki jih spremljamo vse do zadnjega dela. Avtor serije, ki so se ji v igralski zasedbi pridružili še Tina Potočnik Vrhovnik, Dora Dimić Rakar, Nina Ivanišin, Saša Pavček in drugi, opis dogajanja v tej sezoni strne v »Pazi, kaj si želiš«.

Seriji je uspelo skozi številne podrobnosti ujeti in zajeti tako lokalni kot globalni duh časa; od slovensko-hrvaških odnosov na intimni ravni, staršev, ki želijo, da jih otroci sprejmejo med prijatelje na Facebooku, do tujih serij, ki jih citirajo liki, in lesenega jajca, bizarne slovenske uspešnice s Kickstarterja. Zaradi vključenih prizorov sproščene spolnosti si je prislužila oznako neprimernosti za mlajše od 12 let, poigrava pa se tudi s spolnimi stereotipi. Tako na primer tipa med prebolevanjem ponesrečenih ljubezni trpita in dramatizirata, kot bi to v kakšni klišejem bolj naklonjeni seriji počele bejbe, ženski, ki skupaj prijateljsko popivata, pa se na koncu »po moško« stepeta.

Kot svojevrsten portret srčnih težav generacije milenijcev serija V dvoje II z univerzalno tematiko in svežim humorjem, ki gledalcev ne podcenjuje in ne žali, nagovarja širše občinstvo. Hkrati pa ponuja najbolj zabavno družbo in uteho vsem, ki imajo občutek, da so v svojih ljubezenskih tegobah čisto sami.

Spletna serija:
V dvoje II
Kdo: avtor Luka Marčetič, režiser Klemen Dvornik
Kje: Voyo.si (mesečna naročnina je 7 evrov)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.