Urša Marn

15. 12. 2017  |  Mladina 50  |  Družba

Neprivlačna vaba

Pošta Slovenije pismonoše obravnava kot sezonske delavce 

Pošta Slovenije, podjetje v stoodstotni državni lasti, ima že nekaj časa velike težave s pridobivanjem (in ohranjanjem) kadra. Zaradi slabih delovnih razmer in nizkih plač iz podjetja bežijo poštarji z 10 ali celo 20 leti delovne dobe. Primanjkuje jim predvsem pismonoš in voznikov, to pa je razlog za zamude pri dostavi pošiljk. Če ste v zadnjem času prek spleta naročili kak večji artikel, na primer pralni stroj, se lahko zgodi, da boste na dostavo pošiljke čakali več tednov.

Kadrovska stiska je tako huda, da so pismonoše in voznike julija iskali celo v tujini. Toda poskus uvoza delavcev iz Srbije se je končal klavrno, potem ko je sindikat poštnih delavcev postavil vprašanje znanja slovenščine tujih delavcev. Zdaj Pošta Slovenije delavce spet išče doma. Te dni je objavila oglas, da išče 20 pismonoš za območje Ljubljane s širšo okolico. A vaba je daleč od privlačne. Ponuja zaposlitev za določen čas šestih mesecev z dvomesečno poskusno dobo, šele po preteku tega obdobja obljublja »možnost« zaposlitve za nedoločen čas. Oglas je mogoče razumeti tudi tako, da bodočim pismonošam ponujajo dvojno poskusno delo – dva meseca znotraj pogodbe za določen čas, potem pa še štiri mesece do izteka pogodbe za določen čas.

»Ali so te pismonoše sezonski delavci? Projektni delavci? Ali gre za ’povečan obseg dela’ ob siceršnji stalnosti tega dela?« so se ob oglas obregnili v Delavski svetovalnici. Zakon o delovnih razmerjih zelo jasno določa, da je delodajalec pogodbo o zaposlitvi dolžan skleniti za nedoločen čas, pogodbo za določen čas pa lahko sklene samo izjemoma, na primer, če gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, za začasno povečan obseg dela ali za opravljanje sezonskega dela. Ker ima Pošta Slovenije že dlje težave s pomanjkanjem ustreznega kadra (stisko rešuje z rekrutiranjem študentov), delo pismonoše pa ni sezonsko, kot je na primer delo pobiralca hmelja, gre tu očitno za poskus izigravanja zakonodaje. »Pri Pošti Slovenije postavljajo delovno zakonodajo na glavo: delavcem ponujajo pogodbe za določen čas, čeprav je osnovna pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, študente pa rekrutirajo tudi za ’dlje časa’, čeprav je študentsko delo le ’začasno in občasno’,« opozarja Goran Lukić, vodja Delavske svetovalnice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Jasmina Roškar, direktorica Službe korporativnega komuniciranja, Pošta Slovenije

    Neprivlačna vaba

    Spoštovani, v Mladini je bil 15. decembra 2017 objavljen članek z naslovom »Neprivlačna vaba«, na katerega v nadaljevanju podajamo podrobnejša pojasnila. Več