Izak Košir

15. 12. 2017  |  Mladina 50  |  Kultura

Zdravljica za vse narode

Pomoč otrokom beguncem 

Projekt Žive naj vsi narodi, ki ga izvaja KUD Subart, je uglasbil Dobrodelno Zdravljico ter za posodobljeno različico slovenske himne posnel tudi videospot, v katerem nastopajo ljudje različnih narodnosti. Med njimi je kar nekaj slovenskih in priseljenskih glasbenikov – denimo Murat in Jose, Ali R Taha in Irena Yebuah Tiran.

S projektom, pri katerem so vsi sodelovali prostovoljno in brezplačno, želijo spodbuditi medkulturni dialog in širiti strpnost, posnetek pa je namenjen spodbujanju pozitivno naravnanega javnega dialoga o integraciji beguncev v slovensko družbo. Ali kot na koncu videospota pove igralec Boris Cavazza: »V Sloveniji ne žive samo Slovenci, a vsak si zasluži priložnost, da si tu ustvari varen dom. Pomagajmo otrokom beguncem najti srečo v naši državi.«

In da ne bi ostalo zgolj pri besedah, bo Slovenska filantropija prek SMS-donacij zbirala sredstva za pomoč otrokom beguncem pri vključevanju v družbo. Pri projektu Žive naj vsi narodi so zapisali, da želijo z avdio- in videovsebinami slovenske državljane in državljanke spodbuditi k razmišljanju o spajanju kultur kot pozitivni stvari in ne kot grožnji za slovensko identiteto. Z dobrodelno akcijo želijo otrokom beguncem pokazati, da jih naša družba sprejema in da jim je veliko ljudi pripravljenih pomagati. »S tem želimo spodbujati tako pozitiven odnos Slovencev do priseljencev kot tudi priseljencev do Slovencev,« so sodelavci projekta še zapisali v sporočilu za javnost.

Sicer ne gre za prvo sodobno predelavo slovenske himne (leta 1987 so jo denimo priredili Lačni Franz in prijatelji), gre pa za prvo dobrodelno priredbo, ki ima medkulturno noto. Nekaj podobnega se je zgodilo že lani februarja na podelitvi Prešernovih nagrad, ko je z namenom slavljenja lepšega sveta Zdravljica zazvenela v različnih jezikih in interpretacijah.

Za SMS-donacije pošljite sporočilo s ključno besedo NARODI5 na 1919 in prispevajte pet evrov za vključevanje otrok beguncev v družbo. Prek banke lahko prispevek nakažete na TRR: SI56 0310 0100 1024 774, kot sklic navedite NARODI5, naslovnik pa je Slovenska filantropija, Cesta Dolomitskega odreda 11, 1000 Ljubljana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.