Vasja Jager

 |  Mladina 1  |  Politika

Janševi »domoljubi«

Uniformiranci VSO imajo radi pištole in jurišne puške

Janez Janša in eden od zmagovalcev strelskega tekmovanja

Janez Janša in eden od zmagovalcev strelskega tekmovanja

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je bilo ustanovljeno konec leta 2010 na pobudo Janeza Janše, Igorja Bavčarja, Toneta Krkoviča in Lojzeta Peterleta. Od takrat je preraslo v eno najpomembnejših platform za utrjevanje Janševe različice skrajnega »domoljubja«; člane izobražuje o življenju in delu domobranskega generala Leona Rupnika, organizira maše za domovino – ob zadnjem dnevu samostojnosti so jo denimo darovali na Prevaljah – in pripravlja alternativne slovesnosti ob državnih praznikih; na uradnih državnih slovesnostih člani VSO ne želijo sodelovati, ker so na njih vidni prapori z rdečo zvezdo.

Na nedavni slovesnosti ob obletnici prvega postroja slovenske vojske v Kočevski Reki sta se jim pridružila načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Ni ju zmotilo, da so številna od načel, ki jih neguje združenje, pravzaprav v neposrednem nasprotju z vrednotami osamosvojitve; med njimi prednjači militarizem, ki ga njegovi praporščaki izkazujejo s paradiranjem v uniformah in posnemanjem vojaškega delovanja. Bilo bi smešno, če ne bi bilo srhljivo. Ali kot je ob prvem postroju Janševe garde v Kočevski Reki svaril pokojni nestor slovenske politike France Bučar: »Žalibog, ampak natančno tako se je začelo v nacistični Nemčiji.

Natančno tako. Spodnaša se avtoriteta države, avtoriteta sodišča, ustanavlja se strankarska vojska. Pa smo tam.« Bučarju – ki je o vrednotah slovenske osamosvojitve zagotovo vedel več kot le nekaj malega – je bilo v majhno uteho to, da »domoljubi« tisti čas vsaj niso odkrito mahali z orožjem. A od takrat so se stvari spremenile. Znotraj Združenja VSO že nekaj časa deluje strelsko društvo, ki si po zapisu na spletni strani prizadeva za »izobraževanje članov s ciljem varnega in odgovornega ravnanja z orožjem«. Gre zlasti za ravnanje z vojaškim, ne pa športnim orožjem. Člani društva na treningih in tekmovanjih streljajo predvsem z ostrostrelnimi in jurišnimi puškami (na primer z jugoslovansko M-48 in rusko kalašnikovko) ter vojaškimi pištolami (browning 22LR in walter P38). In od kod jim orožje? Pogosto kar od Slovenske vojske, ki v okviru nekakšnega »civilno-vojaškega sodelovanja« »domoljubom« redno odstopa opremo in strelišča.

Strelskemu društvu VSO predseduje nekdanji sekretar Janševe vlade, sedaj eden njegovih medijskih »strokovnjakov« Božo Predalič, tekmovanj pa se redno udeležuje tudi njegov sin Gašpr, sicer sodelavec poslanske skupine SDS. Aktivna sta še dva izmed Janševih najzvestejših pomočnikov, bivši specialec Darko Njavro in nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek.

Kakopak je med zagretimi strelci tudi sam Janez Janša, sicer diplomirani obramboslovec in izpričan navdušenec nad vojaškim redom in disciplino. Na strelišču mu gre še za odtenek slabše kot v nacionalni politiki; na tekmovanju v streljanju s puško je zasedel peto mesto, s pištolo pa si je pristreljal deveto. Morda pa so se proti njemu zarotile tudi tarče.

Dodajmo še, da ima Združenje VSO od leta 2013 status društva, ki deluje v javnem interesu, in da je od takrat pa do danes prejelo že več kot 500 tisoč evrov javnega denarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.