Izak Košir

19. 1. 2018  |  Mladina 3  |  Družba

Zadnja bitka za Sokolc?

Novomeška občina želi prevzeti nadzor nad Narodnim domom 

»Trenutno stanje: soočanje z nevihto« - ustvarjanje v novomeškem Sokolcu

»Trenutno stanje: soočanje z nevihto« - ustvarjanje v novomeškem Sokolcu
© João Sousa

Komaj se nekaj reši na enem koncu, že se na drugem pojavijo nove težave. Tako so rušenje Cmaka, Cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba, ki deluje že 20 let, prestavili za leto dni. Napovedani program in aktivnosti bodo odslej uradno potekali nemoteno in po prvotnih načrtih. Za zdaj je torej še prostor za mlade v Cerknem.

V Novem mestu pa mladi nimajo toliko sreče, saj je okrajno sodišče zavrnilo pritožbo uporabnikov Sokolca na sklep o izpraznitvi prostorov Narodnega doma. S tem je dalo novomeški občini zeleno luč, da nad stavbo prevzame nadzor, ki ga je zahtevala zaradi prenove strehe. Izvajalec in inženirji naj bi bili uporabnikom Sokolca povedali, da popolna evakuacija stavbe ni potrebna.

Zakaj torej občina vztraja pri popolni izpraznitvi? »Sanacija objekta ne dovoljuje varnostnega režima, ki bi omogočal, da so med deli v objektu prisotni uporabniki. Občina kazensko odgovarja za vso morebitno škodo, povzročeno fizičnim osebam ali njihovemu premoženju,« odgovarjajo na občini in poudarjajo, da so z uporabniki Sokolca sicer še vedno pripravljeni na dialog.

Na novomeški občini pravijo, da so uporabnike Narodnega doma večkrat pozvali, naj predstavijo predloge glede načina izpraznitve objekta in svoje poglede na to, kako naj se po izvedbi napovedanih naložb ta pomembni novomeški objekt nameni vsem kulturnim ustvarjalcem. »Ponudili smo jim tudi možnost začasnega skladiščenja njihovih umetniških del. Z nadomestnimi prostori za delovanje društev ne razpolagamo, prav zato smo se lotili sanacije Narodnega doma. Tega želimo po prenovi ponuditi v uporabo kar najširšemu krogu novomeških društev in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo. Številni se namreč spoprijemajo s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da jim je Narodni dom kot občinski objekt na voljo za uporabo. Tudi sedanji uporabniki bodo imeli v okviru zakonskih določil možnost, da pod enakimi pogoji kot vsi drugi pridobijo pravico do uporabe prostorov,« pojasnjujejo na občini v zgodbi, ki močno spominja na ljubljanski Rog.

Uporabniki Sokolca so povedali, da so na zadnjem sestanku z občino predlagali skupno upravo zgradbe – ustanovili naj bi svet, v katerem bi bili predstavniki občine in tudi predstavniki Sokolca. Na občini pravijo, da te ponudbe – po zgledu mariborske Pekarne – niso zavrnili in da so s Sokolcem po opravljeni prenovi pripravljeni sodelovati, a znotraj ustreznih pravnih okvirov. To sicer po navadi pomeni konec avtonomnih prostorov.

Uporabniki Sokolca občini očitajo, da želi popoln nadzor nad stavbo Narodnega doma in da jim ponuja zgolj ultimate, uporabniki pa bi radi z občino dosegli kompromis. A kot kaže, tega ne bo. »Občina in župan ne ponujata nobenih nadomestnih prostorov. Prav tako ju niti približno ne zanima, kaj bo z ustvarjanjem ljudi, ki so z nujnimi vzdrževalnimi deli podaljšali življenje stavbi, pomagali tistim, ki so potrebovali pomoč, in dajali mestu življenje,« pravijo v Sokolcu in dodajajo, da brez boja Narodnega doma ne bodo zapustili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.