Peter Petrovčič

 |  Mladina 3  |  Politika

Prostitutke in buzeranti

Janez Janša rad žali novinarje

Janez Janša je na Twitterju delil sporen zapis, ki napada in žali novinarja ...

Janez Janša je na Twitterju delil sporen zapis, ki napada in žali novinarja ...
© Twitter

Ker je novinar Večera Uroš Esih pisal o posojilu, ki ga je SDS v nasprotju z zakonom najela pri fizični osebi Dijani Đuđić iz Prijedora v BiH, je bil deležen diskvalifikacij in žalitev. A nestrpni zapisi na družabnih omrežjih, ki prihajajo z bolj ali manj obskurnih profilov oziroma od posameznikov, ki jih uporabljajo, niso nič nenavadnega. Drugače je, če žaljive zapise objavljajo politiki, še posebej eden izmed najbolj dejavnih tviterašev med njimi, predsednik SDS Janez Janša.

»Po novem morajo vse politične stranke svoje transakcije sproti in ažurno dostavljati buzerantu Urošu @UrošEsih na @vecer ali na njegov domač naslov,« je tvitnil nekdo s profila na Twitterju s 161 sledilci. Toliko, 161, je bilo ljudi, ki so lahko takoj videli njegov zapis. Potem pa je Janez Janša to retvital oziroma ponovno objavil na svojem profilu, ki mu sledi skoraj 50 tisoč ljudi, in žaljivi zapis ponesel v svet.

Za Janšo objavljanje zapisov, žaljivih do novinarjev, ni nič novega. Pred časom je novinarki nacionalne RTV Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl zmerjal s prostitutkama, za kar je bil obsojen na plačilo več tisoč evrov kazni zaradi razžalitve.

Bo tožbo vložil tudi novinar Večera? »Za zdaj ne bom. Se mi pa zdi pri tem pomembno, da smo mediji kritični do takšnega zavržnega homofobnega diskurza liderja opozicije in da ga ostro obsodimo. Za tak govor ne sme biti prostora v javni sferi, sploh pa ne v politiki. To se mi zdi v tem trenutku pomembneje kot tožba,« odgovarja Uroš Esih. »Tisti, ki kaj stavijo na vrednote vključujoče družbe, bi morali obsoditi ta nedopustni diskurz«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.