Janko Lorenci

Janko Lorenci

26. 1. 2018  |  Mladina 4  |  Kolumna

Reševanje vojaka Janše

Težave javne TV

Ponedeljek je, večer, na javni TV so Odmevi. Vodi jih Rosvita Pesek. Ena izmed tem je pobuda NSi, ta bi sklenila predvolilno zavezništvo s strankami, ki bi sprejele njen program prioritet. Vendar izključuje povezavo s SDS oz. Janšo. Bližajo se volitve in tema je eksplozivna, saj gre za to, ali lahko Janša sploh še pride na oblast.

Novinarka tega ne pove, a prav za to gre. Vse parlamentarne stranke in tudi Šarec, nepredvidljivi novi obraz, pravijo, da s SDS oz. Janšo ne bodo šli v povolilno koalicijo. Če bodo obljubo držali, se SDS nikakor ne more znova povzpeti na oblast, Janševa politična kariera pa je na smrt ogrožena.

Peskova povabi k tej temi dva znana obraza – D. Rupla in L. Peterleta. Vrh politične kariere je daleč za njima, a oba sta še ambiciozna in bi še bila na kaki politični funkciji. Oba spadata k politični desnici. Sama nista skrajneža, sta pa dovolj ekstremna ali častihlepna, da sta že in bi še sodelovala s skrajnim desničarjem Janšo. To, da je Janša sčasoma degeneriral v takega politika, ju kljub drobnim distanciranjem v bistvu ne zanima. V osnovi ga še vedno podpirata. Morda tudi mislita, da bi se z Janšo na oblasti spet laže uveljavila, morda ga občudujeta. In temu ustrezno modrujeta v družbi z Rosvito. Ideja NSi se jima zdi zanimiva, vendar ne sme nikogar izključevati, pravita. Skratka, bojkotu SDS in Janše nasprotujeta.

To je tisto, kar potrebuje voditeljica Odmevov. Zato je povabila v oddajo dotična veterana, a nikogar iz vodstva NSi, čeprav se pogovarjajo o pobudi NSi. Pač zato, ker to vodstvo sodelovanje z Janšo zavrača. Rosvita P. se gre reševanje vojaka Janše, človeka, ki ga je njena TV ob izbruhu afere Bosansko posojilo z naštevanjem dejstev, ne s komentarji, kar trdo prijemala. To je treba zdaj nekoliko popraviti – grožnjo bojkota SDS razostriti. Tega kljub svojemu pogumu in predanosti ne more reči naravnost, lahko pa uporabi majhne zvijače, prozorne, a kaj potem: Rosvita sem, nič mi ne bodo rekli. Zato ta tema in zato tudi Rosvitino povabilo Janši v Odmeve takoj po izbruhu posojilne afere. S tem vabilom ni bilo samo po sebi nič narobe – osumljenec naj pove svoje. Seveda pa bi moral biti izpostavljen trdemu spraševanju. Peskova ga zmore, a v tistih Odmevih je bila samo blaga poslušalka, bolj piarovka. Tako je lahko Janša klobasal tudi take, da so vse naše banke manj poštene kot ženska, od katere si je sposodil sumljivi denar.

Rosvita P. je pomemben TV-obraz. Dela prizadevno in kar vešče, a njeno poglavitno novinarsko poslanstvo je predstavljanje slovenske osamosvojitve. Na TV si je priborila status njenega vrhovnega tolmača in ima glavno TV-besedo ob vseh pomembnejših obletnicah samostojnosti. Tolmači jo v duhu pomladnega ali kar janševskega gledanja na te slavne trenutke naše zgodovine. Se pravi: osamosvojitev je dosežek desnice, levica (kriptokomunisti) jo je ovirala. In daleč najbolj zaslužni osamosvojitelj je J. Janša.

Največjega osamosvojitelja pa seveda ne moreš pustiti na cedilu, tudi če ga kdaj pa kdaj malo lomi. Zato bo v naslednjih mesecih takih Odmevov še več. To pa je problem tako za Rosvito P. kot za nacionalko v celoti.

Javni TV pri obravnavanju političnih tem ni lahko. Ni zasebni medij, ki se lahko odloči, da bo odkrito desen, levi ali že kakšen. Upoštevati mora politični, ideološki in siceršnji pluralizem v družbi. Pluralni so tudi njeni gledalci. Pri tem ima načeloma dve izbiri: ali dopusti poln notranji novinarski pluralizem (npr. različno obarvane komentarje različnih novinarjev) ali pa se gre uravnoteževanje brez lastnega izrecnega komentiranja občutljivih političnih in ideoloških tem. Nacionalka prakticira slednje in tako se pred kamerami bolj ali manj enakopravno pojavljajo vsi mogoči politiki. No, nekateri, zlasti desni novinarji, si, kot Peskova, jemljejo več samostojnosti, izdatno, čeprav neizrecno tudi komentirajo, a ostajajo nedotakljivi. Janša pa je od celotne nacionalke deležen posebne prizanesljivosti in tako laže uspeva naprej. Tako je že dolgo. A zdaj se v Sloveniji nekaj prelamlja: Janša in SDS sta od drugih parlamentarnih strank prvič izrecno jemana kot nespodobna, nesprejemljiva, škodljiva politična subjekta. To sta tudi v resnici. Kaj bo javna TV storila v tem novem položaju? Bo Janšo še naprej spoštljivo imenovala prvak opozicije, mu prizanašala, molčala o njegovem političnem besnenju, zmerjanju pravosodja, mahinacijah, škodljivosti? Bo vse pustila po starem in bo torej do naše skrajne desnice prizanesljiva (pokorna) celo bolj kot politika, ki Janšo po novem bojkotira in s tem sledi zmerni politiki v Nemčiji, Franciji itd.? (Mimogrede, pred enakim problemom je Pahor.).

Ali bo torej še naprej tolerirala tudi tako površno zakrinkano navijanje za Janšo, kot si ga je dvakrat zaporedoma privoščila R. P.? A saj ne gre toliko za posameznico. Bistveno je, da javna TV sprejme in spoštuje stališče do slovenske skrajne desnice. Da so nekateri novinarji desno, drugi levo usmerjeni, je normalno – pod pogojem, da ostanejo zmerni in profesionalni. Peskova do Janše že dolgo ni ne eno ne drugo. A recimo, da skušamo razumeti, da je ujeta v kalup enačenja osamosvojitve z Janšo. Da ne vidi, kako škodljiv je bil kot dvakratni premier. Da se ji zdita opravičljiva njegov sovražni govor in zmerjanje njenih kolegic s prostitutkami. Da je podlegla razširjenemu reku o politikih, ki da so vsi enaki. Vendar res ne razumemo, kako lahko še vedno navija za politika, ki je tako očitno nepošten, tatinski, koruptiven. Saj sama vendar ni taka. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.