Boštjan Napotnik

9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Konzum

Prekvalifikacija

Hram, Ig

  • ocena: 3 / 5

Goveje prsi – brisket

Goveje prsi – brisket

Skutna pita

Skutna pita

Gostilna Hram
Zabrv 21, Ig
Tel.: 030 304 004 
Iz Hrama se ob ponedeljkih in torkih kadi od 9. do 16., od srede do sobote od 9. do 21., ob nedeljah pa od 12. do 18. ure.

Ambient:
obnovljena, prostorna in udobna gostilna z več sobami in 20+ let staro sredinsko poprokovsko muziko v zvočnikih

Napitki:
poleg nefiltriranega točenega unionca strežejo še nekaj stekleničenih rokodelskih piv; pri vinih pazite na cene – kalifornijski syrah prodajajo po trikratniku trgovinske cene!

Dostopnost:
malo tavanja po iških krožiščih, potem pa boste že našli veliko parkirišče ob gostilni; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
perutničke zapečeni krajčki

Ne tako fino:
cena in rezanje govejih prsi (brisket) vinske marže

Perutničke in BBQ-hamburger so po 7, zapečeni krajčki 9, 400 g svinjskih rebrc 13, bržolni stejk 15, 200 g govejih prsi 22, sladice po 3,5 evra.

»Pa kaj je zdaj to: tradicionalna barjanska meglica ali trendovski barbecue dim?« je po že tretjem napačnem zavoju začel jadikovati glavni stezosledec tokratne odprave na jugovzhodni konec Ljubljanske kotline. Konzumova inšpektorska trojka je bila tja napotena, sledeč namigom o resni dimasti amerikanizaciji, ki naj bi se jo od poletja šli v sicer tradicionalni ižanski gostilni Hram.

V pogovoru s silno prijaznim in ustrežljivim natakarjem smo zato poglavje tradicionalnih pečenk, zrezkov, govejih in gobovih juh ter štrukljev in palačink kar preskočili in si dali na mizo raje prinašati na žarih in v prekajevalnikih pripravljene klasike ameriškega žara.

Začelo se je več kot obetavno: na dva načina pripravljene perutničke – počasi pečene na žaru in najprej ocvrte, nato pa prelite s sladko-kislo, prijetno lepljivo in oblizovanju prstov namenjeno omako – so bile sočne, mehke, okusne, slastne. Še boljši so bili z globoko dimastim okusom izjemni obrezki z večjih kosov dolgo dimljene govedine (burnt ends v izvirniku, Hram predlaga prevod zapečeni krajčki), pri katerih pa je obrv prvič ta večer dvignil za stroške odgovorni del inšpekcije: devet evrov za skledico z nekaj koščki mesa je milo rečeno pretiravanje, ki je malo kasneje eskaliralo v ceni 22 evrov za 200 gramov dimljenih govejih prsi. Razumem, da gre za počasno in dolgotrajno pripravo, ampak, fantje, a se lahko nekaj zmenimo? Goveje prsi (brisket) so poceni kos mesa in še tako hudo mojstrstvo (ki pa ga tu, resnici na ljubo in glede na to, da so meso namesto pravokotno na mišična vlakna narezali vzporedno z njimi, pač ni bilo zaznati) ne upraviči v Hramu postavljene cene 110 evrov za kilogram. Za primerjavo: odličen enako težak bržolni stejk hramovci zaračunajo 15 evrov. Zdaj pa ti bodi pameten, kaj so poceni in kaj dragi kosi mesa. Ko smo že pri cenah, smo dolžni bralce opozoriti še na potencialno molžo v vinskem oddelku: za steklenico syraha 2014 iz kalifornijske kleti Kendall-Jackson, ki je v trgovini naprodaj za 19,90 evra, boste v Hramu plačali 59 evrov, zato se raje držite piva – točenega velikega nefiltriranca za 2,5 ali Tektonikovega normala za evro več.

Če pustimo ob strani nekatere nenavadne cenovne akrobacije, je vendarle treba reči, da celotna izkušnja Hramovega žarenja in dimljenja ni od muh: obrana dimljena svinjska rebra so odlična, sočna, mehka. Hamburger je – čeprav za povprečno dimenzijo ustne odprtine previsok – preprost in odlično sestavljen in pripravljen. Vse sorte pečenega krompirja ostanejo hrustljave do konca obroka, z belim dresingom prelita zeljna solata je lepo začinjena in dovolj lahka in osvežilna, zaključni sladki epizodi – predvsem preprosta, a silno okusna skutna pita – pa sta v kombinaciji z odlično Ronerjevo južnotirolsko viljamovko pred odhodom izpod ižanske dimne zavese pomirili tudi računovodsko sekcijo.