Staš Zgonik

9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Družba

Jamajška koalicija

Festival konoplje v državnem zboru 

Bo predvolilni čas pripomogel k temu, da bo v Sloveniji dovoljena rekreativna raba konoplje?

Bo predvolilni čas pripomogel k temu, da bo v Sloveniji dovoljena rekreativna raba konoplje?
© Uroš Abram

V sredo je bila na zahtevo poslancev stranke Levica sklicana izredna seja parlamentarnega odbora za zdravstvo. Na njej so od predstavnikov ministrstva za zdravje želeli izvedeti, zakaj že več kot leto zamujajo z ureditvijo možnosti gojenja konoplje v medicinske namene in zakaj je še vedno ni mogoče dobiti na zeleni recept. Poslanci so jim namreč oktobra 2016 naložili, naj zakonodajo, ki ureja rabo konoplje v medicini, ustrezno spremenijo v treh mesecih.

Vendar pa sklepi, ki jih je tokrat predlagala Levica in ki bi od ministrstva zahtevali dokončno ureditev področja v 30 dneh, niso bili izglasovani. Stranki SD in SMC imata svoje načrte.

Poslanska skupina SD s prvopodpisanim Janom Škobernetom je konec januarja vložila svoj predlog »zakona o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa v medicinske namene«, ki bo zdravstveno ministrstvo preprosto obšel. Predlog utemeljujejo predvsem s potrebo po zagotovitvi samooskrbe s konopljo za medicinske namene. To bi lahko gojila zasebna podjetja z dovoljenjem Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Sedanja uvozna odvisnost naj bi bila poglavitni razlog za nedostopnost konopljinih vršičkov za slovenske bolnike.

V resnici jim konopljini vršički niso na voljo, ker zdravniki še nimajo jasnih smernic za predpisovanje in tudi ne napotkov ali pripomočkov za odmerjanje. Agencija za zdravila lahko vršičke dokaj hitro uvozi.

Pomembno neskladje še vedno vlada pri dojemanju dejanskih potreb po medicinski konoplji. Zdravniki je nikakor ne nameravajo predpisovati tako pogosto, kot bi si to želeli bolniki, saj so znanstveno podprte indikacije zelo omejene in nikakor ne vključujejo zdravljenja raka, kar je osrednje upanje večine bolnikov.

A spet je vprašanje, ali bo to še dolgo težava. V izdihljajih poslanskega mandata so si tudi v največji vladni stranki SMC očitno rekli »Zakaj pa ne?« in vložili predlog »zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC«, ki v svojem temelju legalizira uživanje in gojenje konoplje tudi v rekreativne namene. Gre za zakon, ki sta ga skupaj pripravila Piratska stranka in podmladek SMC, ga podkrepila z 18 tisoč podpisi podpore, svoje ime pa je zanj kot prvopodpisani zastavil poslanec SMC Simon Zajc, nekdanji novinar in standup komik.

Regulacijo želijo z utemeljitvijo, da je konoplja manj nevarna od alkohola in tobaka, urediti po zgledu regulacije teh dveh. Konopljo bi izbrisali s seznama prepovedanih drog in omogočili gojenje omejene količine za osebno rabo. Komercialna pridelava in prodaja bi bili urejeni z licencami in bi zanju veljale trošarinske dajatve. S tem naj bi po izračunih predlagateljev zagotovili okoli 15 milijonov evrov davčnih prihodkov na leto.

Na ministrstvu za zdravje bodo takšni legalizaciji seveda odločno nasprotovali. Vprašanje pa je, koliko poslancev si bo ob koncu mandata še reklo: »Zakaj pa ne?« Celo predsednik državnega zbora Milan Brglez meni, da smo »malo dvolični pri rabi enih in drugih vrst drog«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.