Staš Zgonik

16. 2. 2018  |  Mladina 7  |  Svet

Digitalna vinjeta

Bomo sledili avstrijskemu zgledu

Kam s toliko vinjetami?

Kam s toliko vinjetami?
© Marko Pigac

Uporabnikom avstrijskih avtocest letos ni več treba lepiti vinjet na vetrobransko steklo. Omogočili so jim nakup digitalne vinjete, pri kateri se ne bo treba mučiti z odstranjevanjem. Kupiti jo je mogoče kjerkoli in kadarkoli prek spleta ali mobilne aplikacije, vezana pa je na registrsko oznako avtomobila. Nadzor izvajajo s posebnimi kamerami, ki zaznajo registrsko oznako vozila in v elektronski podatkovni zbirki preverijo, ali ima veljavno vinjeto. Da bi se izognili kopičenju osebnih podatkov, nadzor ne bo stalen, temveč ga bodo opravljali na naključnih mestih z mobilnimi enotami.

Vinjete v obliki nalepk ostajajo v prodaji. Digitalne vinjete so začeli prodajati decembra lani in od vseh prodanih vinjet je bila do zdaj digitalnih nekaj več kot četrtina. Pri letnih vinjetah pa je delež digitalnih že skoraj dosegel 50 odstotkov.

Julija letos bo minilo deset let, odkar smo v Sloveniji uvedli vinjetni sistem plačevanja rabe avtocest. Bomo tudi pri digitalizaciji vinjet sledili avstrijskemu zgledu?

Pri Darsu so povedali, da so premišljeni uvedbi elektronskih vinjet naklonjeni, vendar morajo najprej preveriti, ali uvedba morebiti ne bi vplivala na manjše denarne prilive. Predvsem pa za začetek aktivnosti potrebujejo spremenjeno zakonodajo, ki bi uvedbo elektronskih vinjet sploh omogočala. »V tem trenutku ne razpolagamo z informacijo, da bi bila predvidena sprememba sedanjega vinjetnega sistema.«

Na ministrstvu za infrastrukturo so povedali, da so tudi sami naklonjeni uvedbi elektronskih vinjet, »vendar je ta mogoča šele po uspešni uvedbi elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila«. Ta bo uveden s prvim aprilom letos.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.