Notificirati moramo ADP

Res je: ‘Žalostno je, da se po sto letih tako rekoč sami odrekamo zgodovini’, kot pravi prof.dr. Kristan. Ne odrekamo se samo zgodovini, odrekamo se tudi samostojnosti, dostojanstvu, samostojnemu razmišljanju, odločanju in zaščiti lastnih interesov.

Zelo natančna in povsem jasna pravna predstavitev dr. Kristana same ADP, poteka njenega nastajanja in nekaterih ozadij, bi morala prepričati vsakogar, ki mu je mar za državnost, samostojnost in pravno nasledstvo po Jugoslaviji, ki so temelj nastanka Republike Slovenije.

Žalostno je tudi to, da mora o tem prepričevati strokovnjake/inje s področja mednarodnega prava in mednarodnih odnosov, ki so bili ali pa so še na odgovornih mestih v slovenski politiki in državnem sistemu. Žalostno je tudi to, da se nihče od mlajših kolegov/gic ter drugih ne postavi v bran zahtevi po notifikaciji ADP, molčijo tudi stranke, organizacije civilne družbe.

Pri tem pa se mi zdi, da je nujno opozoriti še na eno dejstvo, ki pa je do sedaj bilo vedno neomenjeno. Seveda ga ni mogoče prepoznati v samem besedilu ADP. Gre za dejstvo, ki je odigralo pomembno vlogo pri končni odločitvi glede opredeljevanja odgovornosti Avstrije za udeležbo v vojni. Na odločitev je pomembno vplivalo, če ne celo odločujoče (vsaj tako so še pred časom trdili dobri poznavalci nastajanja ADP), dejstvo, da je na avstrijskih državnih tleh delovalo močno odporniško gibanje, torej ni bila celotna Avstrija na strani Nemčije. To odporniško gibanje so pogajalci prepoznali v organiziranem odporniškem partizanskem gibanju Koroških Slovencev, ki je bilo kot tako med vojno edino organizirano protinacistično gibanje na avstrijskem državnem ozemlju. To dejstvo zagotovo ne diši tistim, ki so se že v samem začetku slovenskega osamosvajanja in tudi kasneje uklonili tistim avstrijskim sogovornikom, ki bi ga radi izbrisali iz avstrijske zgodovine. S tem odvzemajo dostojanstvo Koroškim Slovencem in tudi nam v Republiki Sloveniji, da je bila večina slovenskega prebivalstva na strani zaveznikov, zmagovalcev II. svetovne vojne. In to je tudi temeljno dejstvo II. svetovne vojne, in vloga ter delež večinskega slovenskega prebivalstva bi nam morala biti v ponos. Tudi Avstriji bi morala biti v ponos. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.