Vstaja Nizozemcev proti tobačni industriji

Evropske tožbe proti tobačni industriji in propaganda za legalizacijo rekreativne rabe konoplje Uresničevanje volje ljudi nasproti neetični industriji zahteva v demokraciji prodorno delo novinarjev in strokovnjakov. V Tednu boja proti raku je Mladina kot edini medij v Sloveniji povzela po Spieglu novico o tožbah proti tobačni industriji v 17 evropskih državah. Postavlja se vprašanje, kaj ves ta čas delajo potrošniške organizacije, ki naj bi nas varovale, ostali mediji, ki naj bi delali v interesu državljanov, zdravniška stroka (o pulmologinji W. de Kanter lahko pri nas le sanjamo) in vsi ostali, ki pri tobačni epidemiji bolj ali manj gledajo vstran, pa ne bi smeli. Dejstvo, da se cigarete še vedno prodajajo, je resnična sramota moderne družbe (citat iz pri nas nikoli prikazanega dokumentarnega filma Nadie Collot). De Kanterjeva dokaže s številnimi primeri, da o cigaretah ljudje premalo vedo, predvsem pa ne razumejo vseh prevar, na katerih temelji njihova nadaljnja prodaja. Podobno je pri propagiranju konoplje, enako, kot je dim konoplje po številu strupov in kancerogenov podoben tobačnemu. Komu je v interesu, da se t.i. ‘’rekreativno’’ konopljo legalizira, da se o tem nepremišljenem eksperimentu na široki populaciji in mladostnikih odloča v parlamentu?

Nobena zdravniška stroka ni podprla tako škodljivega ukrepa, resno argumentirane javne debate o vseh posledicah sploh ni bilo. Je to pobuda nekaj domnevno mladih, zakajenih zanesenjakov, ali je za tem nekaj povsem drugega, temačnega? Res kdo verjame, da lahko zanesenjaki spreminjajo javno mnenje z večletno medijsko-propagandno kampanjo za legalizacijo te droge, vplivajo na medije, med drugim Delo, Radio Študent, financirajo vsakoletne ‘’marše’’, določene zdravstvene strokovnjake, kvazi-znanstvene inštitute in kongrese, infiltrirajo lobiste v mnoge politične stranke in s to obskurno temo dosežejo parlament? Mimogrede, ni tako le v Sloveniji, gre za globalno organizirane dogodke. Vsi ti konci se povežejo, ko ugotovimo, kdo za tem stoji: legalizacija konoplje je tobačni projekt, za njim stoji finančno vplivna tobačna industrija, o čemer sem pisal maja 2015 v reviji Zdravniške zbornice Isis. Ekspert za tobačno industrijo z UCSF Stanton Glantz je našel ekonomske študije za legalizacijo konoplje že v 70-ih letih prejšnjega stoletja.

V internih dokumentih tobačne industrije – ne gre torej za špekulacije, ampak dokazana dejstva – se vidi, da so se zanimali, koliko bi jih to stalo in kaj bi jim prineslo. Prof. Glantz, legendarni prejemnik paketa prvih internih dokumentov, ki so razkrili, za kako dvolično industrijo gre, je naslovil članek: Čakajoč na ugodno priložnost. Strinja se tudi večina strokovnjakov v FDA. Dodatni dokaz so okvirni pogoji: tobačna industrija ima surovine, proizvodne stroje, distribucijske mreže, laboratorije za kemijsko obdelavo, da bi npr. povečali zasvojljivost izdelka (vsebnost THC v konoplji je zdaj nekajkrat višja od tiste v 60-ih letih), marketinško znanje, lobiste na položajih, vpliv na medije, in seveda – 70-letne izkušnje z organiziranim laganjem. Za njih bi bila konoplja nišni izdelek v poslu prodaje trde droge - nikotina. Cigareta je le izpopolnjen pripomoček za dovajanje nikotina; a zaradi te hude zasvojljivosti je postala najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeštva, ki vsak dan pokoplje 10 Slovencev in Slovenk. Peščici prinaša ogromen dobiček, državi in neštetim posameznikom pa neizmerno izgubo. V bistvu cilj tobačnikov ni nujno dejanska legalizacija konoplje, za njih je taktična mojstrovina: od končanja prodaje tobaka, kamor gre pospešeno ves razviti svet s Slovenijo vred, tudi ZDA (FDA je julija 2017 sprejela sklep o zmanjšanju količine nikotina v cigaretah na nivo, ki ne zasvoji) – preusmerijo pozornost na začetek legalne prodaje konoplje, verjetno v nekaj različicah kombinirane s tobakom … Države, kjer so dosegli legalizacijo konoplje, preštejemo na prste ene roke; pa še nekatere od teh to že obžalujejo.

Kljub velikim investicijam v propagando jim ne kaže dobro, a zmedo ustvarjajo. Kdo bo prevzel odgovornost za katastrofalne zdravstvene posledice (ne le onkološke, pljučne in srčno-žilne, tudi kognitivne) na družbi in predvsem mladih, kar bo povečana raba konoplje zagotovo prinesla? Pred kratkim so se politiki družno zgražali nad VW-jevim testiranjem na opicah in ljudeh z ogljikovim monoksidom; in pri konoplji? Dokler je bila to le pobuda političnih marginalcev, še ni bilo dramatično, ko pa se vključijo posamezniki vladajoče stranke, je vrag odnesel šalo. Vladajoča SMC se je lani zelo izkazala pri tobačni zakonodaji, a namesto hvaležnosti družbe in zdravniške stroke so dobili grozljivo kampanjo blatenja ministrice za zdravje; zdaj pa so podlegli neki drugi … Zelo dvomim, da so navedbe g. Andree-ja resnične, enako se moti pri navajanju števila podpornikov v DZ kot pri tem, da je konoplja neškodljiva. Spet se bo pokazalo, kdo bo izdal zaupanje volivcev zaradi argumentov lobistov, za profit najbolj neetičnih zaslužkarjev, in komu je mar za najpomembnejšo vrednoto: zdravje. Zdravje je in bo ostalo osnovni predpogoj za kakršnokoli svobodo družbe. Dobro preverite, kdo bo glasoval za to, da ostanete zdravi in svobodni, in kdo, da bi vas in vse prihodnje generacije zasvojili, finančno izkoriščali, in oropali zdravja. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.