Stanka Prodnik

16. 3. 2018  |  Mladina 11  |  Kultura  |  TV

O trajanju in pretečenih Rokih

Telenovela kot vrhunec domače igrane TV-produkcije 

Mateja (Vesna Ponorac) in Rok (Dario Nožić Serini) iz Gorskih sanj

Mateja (Vesna Ponorac) in Rok (Dario Nožić Serini) iz Gorskih sanj
© Planet TV

V nedeljo se je na Planetu odvrtela prva sezona srbske nadaljevanke Sence nad Balkanom, ki je bila čisto malo tudi naša (enega glavnih zlikovcev je upodobil poavstrijčeni Sebastian Cavazza), in takoj je bilo jasno, da bo za njo ostala velika praznina. Kajti kadar v njej ravno niso letele glave in lili potoki krvi, je bila to povsem spodobna nadaljevanka o turbulentnem času Kraljevine SHS in bližajoči se drugi svetovni vojni. Svojo zgodbo je oprla na zgodovinska dejstva, likom nadela bogate kostume, dogajanje umestila na številna, tudi zelo razkošna prizorišča.

Ja, kompleksne dramske serije so zadnja leta obnorele gledalce po vsem svetu in lotili so se jih tudi naši sosedje. Tudi denimo Hrvatje s Časopisom, spregi politike, cerkve in medijev, ali pa Italijani s Skyevo serijo o Berlusconijevem vzponu (1992, 1993). Na Hrvaškem ravnokar nastaja prva balkanska nadaljevanka ameriške televizije HBO, skratka, brbota.

A tako je čisto blizu nas. Znotraj žice pa je svoj svet. Kakšne dramske serije, pri nas snemamo izključno telenovele. No, telenoveli. Vsake toliko se jima pridruži še kakšna humorna serija, a če je resnično sveža, drugačna (V dvoje), do televizije itak ne bo prišla, ker jo bodo raje vrgli na splet. Zakaj, ve le Pop TV, morda omenjanje seksa ni primerno za njihovo televizijo, morda pa se v državi, ki je na dveh referendumih glasovala proti istospolnim družinam, ne spodobi, da bi nam ob večerih predvajala oddajo, v kateri nastaja istospolno usmerjen par ...

Ne, zvečer je čas za prave, klene serije, ki gledalcev ne stresirajo preveč, zagovarjajo tradicionalne vrednote in prikazujejo panorame slovenskega podeželja. Uvodna pesem ene od obeh sedanjih telenovel spominja celo na aktualno himno SDS, morda tudi zato, ker je prejšnjo himno te stranke pela ista pevka, Nuša Derenda.

Sicer pa se je Planetova telenovela Gorske sanje o poškodovani smučarki Mateji in bodočem vojaškem pilotu/hotelirju Roku, ki je nadomestila Eno žlahtno štorijo, šele začela in ta hip je glavna atrakcija pač ljubljenec ljudskih src Dacho iz trap benda Matter, ki v vlogi Roka stresa izjave tipa »nism vedu, da si u bedu« ali »bom že najdu keš«, zaradi česar smo v stalni pripravljenosti, da bo začel rapati Meduze, meduze. Glavna junaka Reke ljubezni, ki je na Pop TV zaplula v drugo sezono, fotografinja/natakarica Irena in mizar Rok ( ja, še en Rok!, še en temnolas Rok!), pa sta se ravnokar poročila, a kaj, ko so se žarometi takoj preusmerili k ženinovi mami Vidi, ki se je po dveh desetletjih mrka nepričakovano spet prikazala in želi končno povedati svojo resnico. Za zdaj je še ni in bojimo se, da je pred koncem sezone tudi ne bo.

In to je ta nivo. Ki navdih odkrito črpa pri turških telenovelah. V takšnih okoliščinah je težko presoditi, ali naj se serije, ki naj bi za TV Slovenija nastala po kriminalki Tadeja Goloba Jezero in bi lahko pomenila začetek težko pričakovanega premika k zahtevnejšim žanrom, veselimo ali bojimo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.