IK, STA

 |  Svet

Policija prijela nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta

Nemška policija je na meji z Dansko prijela bivšega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki je bil na poti s Finske v Belgijo. V Barceloni so danes že potekali množični protesti.

Odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont

Odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont
© Generalitat de Catalunya / WikiCommons

Nemška policija je na meji z Dansko prijela bivšega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, je na Twitterju objavil Puigdemonstov odvetnik Jaume Alonso-Cuevillas. Nemška policija v Kielu je za agencijo dpa potrdila aretacijo. Puigdemont je bil na poti s Finske v Belgijo. Barcelonske ceste so danes že preplavile množice, ki zahtevajo Puigdemontovo izpustitev.

Špansko vrhovno sodišče je namreč pred dvema dnevoma za Puigdemonta in ostale štiri nekdanje ministre, ki so v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, izdalo mednarodno tiralico. Puigdemont se je v Bruselj zatekel pred obtožbami španskega sodstva zaradi upora in vstaje, zaradi česar mu grozi dolgoletna zaporna kazen.

Kot še navaja dpa, so v Kielu potrdili, da so Puigdemonta aretirali na podlagi evropskega pripornega naloga. Nemška policija je Puigdemonta aretirala ob 11.19 na nemški avtocesti številka 7 v zvezni deželi Schleswig-Holstein. Puigdemontov tiskovni predstavnik Joan Maria Pique je potrdil, da se je bivši katalonski voditelj vračal s Finske v Belgijo ter da nemška policija z njim dobro ravna. Dodal je, da je Puigdemont "trenutno na policijski postaji in da se je že vključil njegov pravni zagovornik".

"Ne bom miroval, dokler vas ne vidim na svobodi." 
(predsednik katalonskega parlamenta Roger Trorrent)

Pristojnost za postopek v Nemčiji je v rokah generalnega tožilstva v omenjeni nemški zvezni deželi. Namestnik generalnega tožilca Ralp Döpper je za dpa potrdil, da trenutno preverjajo, kako dolgo lahko Puigdemont na temelju evropskega pripornega naloga ostane v priporu. Odločitev, ali bodo bivšega katalonskega predsednika odpeljali v zapor za izročitev bo po Döpplerjevih besedah "najverjetneje sprejeta šele jutri". Ostalih podrobnosti Döpper ni razkril.

Po poročanju nemškega tednika Focus naj bi bil Puigdemont ves čas pod drobnogledom španske obveščevalne službe. Ko se je odpravil s Finske proti Nemčiji, so španski organi s tem seznanili tudi schengenski informacijski oddelek nemških kriminalistov, ki je nato odločilne podatke posredoval deželni policiji.

Tiskovna predstavnica Puigdemontove stranke Skupaj za Katalonijo Anna Grabalosa je prav tako potrdila, da so Puigdemonta aretirali ob prihodu v Nemčijo. "Zgodilo se je, ko je prečkal dansko-nemško mejo. Z njim dobro ravnajo in njegov odvetnik je tam. To je vse, kar lahko povem," je še dejala.

"Zgodilo se je, ko je prečkal dansko-nemško mejo. Z njim dobro ravnajo in njegov odvetnik je tam. To je vse, kar lahko povem."
(Anna Grabalosa, tiskovna predstavnica Puigdemontove stranke)

Odvetnik Carlesa Puigdemonta, Paul Bekaert, je izrazil prepričanje, da bodo Puigdemonta pogojno izpustili na prostost. Škotska policija je medtem sporočila, da naj bi se bivša katalonska ministrica Clara Ponsati kmalu predala oblastem.

Škotska policija je le nekaj ur po Puigdemontovi aretaciji sporočila, da se Clara Ponsati, ki jo španske oblasti prav tako iščejo zaradi lanskoletnega spodletelega referenduma o samostojnosti Katalonije, dogovarja o pogojih za svojo predajo.

"Opravili smo številne preiskave, da bi jo izsledili in sedaj je z nami navezal stike njen zagovornik, ki pripravlja dogovor za gospo Ponsati, da bi se predala policiji," so sporočili s škotske policije. Špansko sodišče je namreč v petek izdalo mednarodne zaporne naloge za Claro Ponsati in drugimi vodilnimi zagovorniki katalonske samostojnosti.

Puigdemont se je v Belgijo vračal s Finske, kjer je imel pogovore v tamkajšnjem parlamentu in v petek na univerzi v Helsinkih predavanje. Finska je sicer sporočila, da bo upoštevala španski zaporni nalog, a je očitno odločitev prišla prepozno, navaja dpa.

Odstavljenega katalonskega voditelja bodo v ponedeljek privedli pred sodnika občinskega sodišča. Kot je pojasnil namestnik generalnega tožilca Ralph Döpper, bo postopek služil izključno preverjanju njegove identitete.

"Vprašanje, ali gre gospod Puigdemont v pripor za izročitev, je v rokah višjega deželnega sodišča v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein."
(namestnik generalnega tožilca Ralph Döpper)

"Vprašanje, ali gre gospod Puigdemont v pripor za izročitev, je v rokah višjega deželnega sodišča v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein," je še pojasnil. Dodal je, da bo o morebitni Puigdemontovi izročitvi španskim organom odločalo generalno tožilstvo.

Španska vlada je Puigdemonta odstavila konec oktobra lani. Pred tem je potekal referendum o samostojnosti Katalonije, ki ga je Madrid označil za nezakonitega, ter odločitev o samostojnosti te španske pokrajine. Nemudoma po odstavitvi se je Puigdemont zatekel v Bruselj.

Španske oblasti so po odstavitvi katalonske vlade tudi prevzele upravljanje te avtonomne španske pokrajine. Na decembrskih regionalnih volitvah so nato znova zmagali zagovorniki neodvisnosti, ki imajo v katalonskem parlamentu večino. Ker Puigdemontu ob morebitni vrnitvi v Španijo grozi aretacija, je sprva želel voditi Katalonija kar iz tujine, nato pa se je odpovedal vnovični kandidaturi za predsednika Katalonije.

Špansko pravosodje z izdajo več zapornih nalogov proti vodilnim zagovornikom katalonske samostojnosti blokira sestavo nove katalonske vlade. Regionalni parlament v Barceloni je tako v soboto prekinil izvolitev Jordija Turulla za novega katalonskega predsednika, saj so ga dan prej prijeli. Ustavno sodišče je namreč že prej razsodilo, da mora biti kandidat fizično prisoten na volitvah.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Trorrent medtem vztraja pri volitvah. "Ne bom miroval, dokler vas ne vidim na svobodi," je sporočil svojim zaprtim kolegom.

CmmSJQDb04o

d4cQ6IAmLH8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.