IK, STA

 |  Svet

Seznam držav, ki bodo izgnale ruske diplomate

Zgolj članice Evropske unije bodo izgnale 59 ruskih diplomatov

Po napadu z živčnim plinom na dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo 4. marca v Veliki Britaniji, za kar naj bi bila odgovorna Rusija, se je vlada v Londonu odločila za izgon 23 ruskih diplomatov. Veliki Britaniji se je ta teden pridružilo še več držav. Spodaj je objavljen seznam s številom diplomatov za izgon.

© STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer pripravljen na srečanje s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, čeprav so ZDA zaradi napada na nekdanjega ruskega agenta v britanskem Salisburyju iz države izgnale 60 ruskih diplomatov.

"Putin je pripravljen in Rusija je pripravljena na izgradnjo odnosov v obojestransko korist, ki bodo temeljili na zaupanju z vsako državo, vključno z ZDA," je po poročanju ruskih medijev dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Pripravljeni smo, kot so pripravljeni naši nasprotniki ali prijatelji," je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je še dejal, da je srečanje med obema predsednikoma odvisno od "ameriške strani, a ruska stran ostaja odprta" za srečanje. Dodal je, da Rusija trenutno nima informacij, ali je Trump pripravljen na srečanju potem, ko so ZDA izgnale ruske diplomate.

Srečanje med obema predsednikoma odvisno od ameriške strani, a ruska stran ostaja odprta.

Velika Britanija trdi, da za omenjenim napadom stoji Rusija in je zaradi tega izgnala 23 ruskih diplomatov, Rusija pa je storila enako in izgnala enako število britanskih diplomatov.

V Rusiji še zdaj razmišljajo, kako odgovoriti na zadnji val izgonov ruskih diplomatov na Zahodu, za katerega je ruski zunanji minister Sergej Lavrov okrivil ZDA. "To je rezultat ogromnega pritiska in ogromnega izsiljevanja," je v torek dejal Lavrov.

Rusija vztrajno zanika vpletenost v napad v Salisburyju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.