Stanka Prodnik

6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Kultura  |  TV

Na terapiji

Sveto in svet

Uroš Slak s predstavnikoma Kluba slovenskih podjetnikov, katerega pobudnik je bil leta 2014 kar sam.

Uroš Slak s predstavnikoma Kluba slovenskih podjetnikov, katerega pobudnik je bil leta 2014 kar sam.
© POP TV

Ni vsak dan velika noč; zato smo vedeli, da nam bo Jože Možina na velikonočno nedeljo pripravil nekaj posebnega. O tem nas je prepričala že njegova napoved gosta, jezuitskega patra dr. Viljema Lovšeta, specialista za »področje moške duhovnosti«. Med drugim je Možina zapisal, da se Viljem Lovše ukvarja s »krepitvijo možatosti današnjih moških«, s sodelavci pa naj bi reševal zagato nove dobe, ki je »kronično pomanjkanje možatih moških, kar pogrešajo tudi ženske«. Že uvodoma je Možina tudi poudaril, da so »pomehkuženi moški« odgovor na »permisivno vzgojo«, za katero so, kot smo lahko razbrali, krive ženske. Priznamo, napovednik nas je tako vznemiril, da smo pričakovali nič manj kot vstajenje.

V resnici je bil pater Vili, kakor ga je imenoval Možina, prav prijeten sogovornik, ki ni govoril o tem, kako naj bi moški postali bolj možati, ampak je bila njegova poanta obratna: priznajmo si, kako smo šibki in kako nemočni v primerjavi z viharjem življenja, skušajmo se razumeti, najprej sebe in nato svoje žene, pa tudi sodelavce, prijatelje ipd. Skratka, pater Vili je neizprosno, v trdem gorenjskem narečju, branil sočutje, medtem ko je Jože Možina vanj skušal vrtati s politikantskimi vprašanji, denimo, kako je »doba enoumja« škodovala moškosti. Pater Viljem Lovše se ni spustil na spolzek teren in v njem smo dejansko lahko videli nekoga, ki ga slovenska cerkev – pa tudi družba – potrebuje, človeka, ki skuša prisluhniti in uči poslušati, patra, ki uči, da je resnična moškost to, da znamo biti čuječni, da zmoremo razumeti in poslušati drugega, skratka, da je resnična moškost enaka resnični človečnosti. In če nam misel na to, da »Bog ni scagal nad nami«, lahko pri tem pomaga, je to dovolj močno velikonočno sporočilo.

Sicer pa smo že dva dni pozneje, v torek, pri Urošu Slaku v oddaji 24 ur zvečer, naleteli na prvega kandidata, ki bi moral obiskati patra Vilija. To je Silvo Berdajs, sindikalist Slovenskih železnic, ki je svojemu kolegu po telefonu povedal, da ga bo »sfukal ko psa«, nato pa dodal, da bo naredil vse, da ga »fuknejo ven iz službe«, končal pa je z retoričnim vprašanjem: »A maš pičko med jajci, no, med nogam?« Seveda nam je POP TV posnetek zavrtela, Uroš Slak pa je spet zablestel z vprašanjem, ki ga najraje postavlja: »Ali boste odstopili?« Berdajs je možat moški in ne bo odstopil, čeprav je Slak, večni moralist, pripomnil, da bi po njegovem mnenju moral.

Nato je zlati deček slovenskega moralizma Uroš Slak v studiu gostil zlata dečka slovenskega gospodarstva, kralja sesalcev Marjana Batagelja in kralja avspuhov Igorja Akrapoviča, ki imata odgovore na vsa vprašanja slovenskega gospodarstva, predvsem pa na to, kako čim manj dati državi. Slak se je z njima pogovarjal kot z neodvisnima strokovnjakoma za vse, čeprav sta bila tam kot člana Kluba slovenskih podjetnikov, ki ga ni ustanovil nihče drug kot – Uroš Slak sam, ki je bil leta 2014 tudi prvi izvršni direktor tega kluba.

Kako že gre? »Gospod Slak, boste odstopili?«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.