Vasja Jager

6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Družba

Planiški veseljak

Nadlegovanje novinarke je le eden od madežev v karieri Tadeja Vebra

Tadej Veber v razigrani družbi

Tadej Veber v razigrani družbi
© Kanal A

Ob koncu sezone smučarskih skokov v Planici je v javnosti zakrožil posnetek skupine pijanih dedcev, ki so se z opolzkimi vprašanji spravili nad novinarko Kanala A. Med akterji izpada je bil član poslovodstva državne inženirske družbe DRI Tadej Veber, ki jo je odnesel skoraj brez posledic, zgolj z opravičilom, s katerim je pomiril nadzorni svet. Toda planiški incident je bil dovolj, da so v javnost prišle podrobnosti o njegovem neprimernem delovanju v DRI.

Poslovodstvo družbe ima dva člana, poleg Vebra še generalnega direktorja Jurija Kača. Obema poleg visoke plače pripadajo tudi stroški za reprezentanco. Toda Kač je lani v vsem letu iz tega naslova porabil 5,5 evra, da je poravnal račun v gostilni, planiški veseljak pa je bil razsipnejši.

Iz DRI so sporočili, da je Veber leta 2017 za reprezentanco porabil 12.540,22 evra, s čimer je plačal »gostinske storitve, stroške za potrebe službenih potovanj in druge materialne stroške«. Skupaj s temi sredstvi so njegovi prejemki presegli znesek, ki ga je družba izplačala direktorju Kaču. Veber je leta 2017 od DRI skupaj prejel 63.258,12 evra neto oziroma 5271,51 evra na mesec. Za primerjavo – neto plača premiera Cerarja znaša okoli 3500 evrov.

Kdo sploh je Tadej Veber in kako je prišel do udobnega stolčka v DRI? Ta član strokovnega sveta stranke SDS in diplomirani arhitekt je leta 2007 pri 37 letih postal svetovalec ministrstva za kulturo, ki ga je vodil Vasko Simoniti. Ministrstvu je za 31 tisoč evrov plačila pomagal izbrati gradbeniško navezo Vegrad-SCT za izvajalca obnove ljubljanske Opere; ta je za podizvajalca izbrala podjetje Gradis biro, v katerem je bil Veber takrat zaposlen.

Takšne malenkosti pa niso zmotile SDS, da ne bi čez leta ob vnovičnem prihodu na oblast še enkrat poskrbela za svoj preverjeni kader. Leta 2012 je Veber – brez javnega razpisa – postal svetovalec ministra za infrastrukturo Zvonka Černača, nato pa je bil še isto leto imenovan za člana poslovodstva DRI. Na tem položaju danes bdi nad največjimi infrastrukturnimi projekti v državi, predvsem nad poldrugo milijardo evrov vredno gradnjo drugega tira, za katerega DRI po naročilu projektne firme 2TDK pripravlja vse strokovne podlage in besedila razpisov.

Po pijanskem izpadu v Planici so se vrstili pozivi k Vebrovemu odpoklicu. Pridružil se jim je tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in na Twitterju zapisal, da »takšno ravnanje ni primerno in sprejemljivo za člana poslovodstva, ob tem pa sem zaskrbljen tudi zaradi tako visoke tolerance do zlorabe alkohola v naši družbi«. Toda nadzorniki DRI so Vebru izrekli zgolj opomin pred odpovedjo, ki so ga kasneje preklicali.

Predsednik nadzornega sveta družbe je Damir Topolko, sicer javnosti znan po svoji aferi; na položaju direktorja Direkcije za infrastrukturo je prav on naročil sporno maketo drugega tira in zanjo plačal 133 tisoč evrov. To pa še zdaleč ni prvi Topolkov incident s sumljivimi preplačili. Leta 2016 je pri projektu postavitve digitalnega radijskega sistema na železnicah GSM-R odobril sporni aneks za 25 milijonov evrov dodatnega plačila družbi GH Holding; že mesec za tem so ga novinarji ujeli na kosilu z direktorjem holdinga Blažem Miklavčičem. A tako kot neprimerni član poslovodstva DRI Tadej Veber tudi njegov nadzornik Topolko ostaja na položaju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.