Uredništvo

 |  Politika

France Cukjati in podobe zla

Vidnejši član stranke SDS zlo išče v komunizmu

Nasmejani France Cukjati

Nasmejani France Cukjati
© arhiv Mladine

Celjska Mohorjeva družba je včeraj predstavila novo knjigo Franceta Cukjatija z naslovom Slovenske podobe zla. V njej naj bi avtor, sicer eden vidnejših članov stranke SDS, skušal z različnih vidikov pojasniti izvor zla, značilnosti in posledice zla ter nakazoval pot osvoboditve izpod ujetosti v zlo. Ja, prav ste prebrali.

Cukjati, ki ga večina pozna kot nekdanjega predsednika državnega zbora iz vrst SDS, pravi, da v svoji novi knjigi sledi "strokovnim pristopom" predvsem treh področij, "zgodovine, psihologije in morale", poroča STA.

Pri raziskovanju zla se je po Cukjatijevih besedah nujno poglobiti v usodo tako žrtve kot povzročitelja zla. Dejal je, da je zato v knjigi nanizal konkretne zgodovinske primere zla, in to brez komentarja, "da bi delovali na bralca, saj je to začetni korak k razumevanju zla". Obenem pa naj bi bralcu ponujal tudi vpogled v različne teorije in teze o zlu. 

"V komunizmu je mogoče najti pomemben del razlage za sedanje težave, s katerimi se soočata slovenska družba in država."
France Cukjati, SDS

Pričakovano je v predvolilnem času omenil tudi komunizem, ki naj bi po njegovem "zavestno in načrtno ustvarjal okoliščine, ki so v ljudeh spodbujale zlo". Po njegovih besedah so se takšne okoliščine ohranile tudi po sestopu komunistične oblasti - od tega je sicer že več kot 18 let, Cukjati pa še kar vztraja, da je v komunizmu mogoče najti "pomemben del razlage za sedanje težave, s katerimi se soočata slovenska družba in država". 

Nad nekdanjo že zdavnaj razpadlo skupno državo se je spravil tudi Cukjatijev sogovornik, teolog Ivan Štuhec, ki je dodal, da smo v Sloveniji "priča popolnemu strukturnemu prikrivanju zla oziroma zločina, ki ga je v 50-letnem obdobju vladanja zakrivil komunizem".

Ja, volitve se bližajo. 

Naslovnica nove Cukjatijeve knjige Slovenske podobe zla

Naslovnica nove Cukjatijeve knjige Slovenske podobe zla
© Mohorjeva družba

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.