IK, STA

 |  Politika

Janša od države terja skoraj milijon evrov

Predsednik SDS Janez Janša je uresničil svojo napoved in vložil odškodninsko tožbo zaradi sodnega procesa v aferi Patria. Odškodnino v višini 900.000 evrov terja tako od države kakor od nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v postopku.

Janez Janša po sojenju v zadevi Patria

Janez Janša po sojenju v zadevi Patria
© Borut Krajnc

Tožbo je Janša po podatkih Dela vložil zoper nekdanjo državno tožilko in zdaj odvetnico Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria, ter zoper okrajno sodnico Barbaro Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

V tožbi so se znašli še višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesna Žalik in Branko Masleša. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, pozneje pa še zastaranje primera, senatu pa je predsedoval nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Masleša.

Masleša je za Delo potrdil, da je tožbo prejel. Po njegovem mnenju je tožba "brez kakršnekoli podlage in naravnost absurdna". Branka Zobec Hrastar je tožbo prav tako prejela in bo odgovor nanjo vložila v zakonskem roku.

Masleša je potrdil, da je tožbo prejel. Po njegovem mnenju je tožba "brez kakršnekoli podlage in naravnost absurdna". Branka Zobec Hrastar je tožbo prav tako prejela in bo odgovor nanjo vložila v zakonskem roku.

Janša je imel ves čas največ pripomb in očitkov na račun Masleše, ki mu je med drugim očital pristranskost. To, da je Masleša, čigar imenovanju za predsednika vrhovnega sodišča je Janša ostro nasprotoval, predsedoval senatu, ki je odločal o zadevi Patria, je Janša med postopkom komentiral kot "škandal brez primere".

Pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Patria je razveljavilo ustavno sodišče predvsem zaradi ne dovolj konkretiziranih znakov kaznivega dejanja sprejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Janši so ustavni sodniki tudi pritrdili, da bi se moral Masleša izločiti iz odločanja, ker je na dnevih slovenskega sodstva kritično govoril o napadih na slovenske sodnike - tudi v primeru Patrie. Zadeva je pred zaključkom ponovljenega sojenja zastarala.

Odškodnino od države je zaradi procesa Patria zahtevala že SDS. Okrožno sodišče v Ljubljani je 7. marca po dveh narokih končalo obravnavo odškodninske tožbe, še pred tem pa je zavrnilo večino dokaznih predlogov. Sodba bo izšla pisno. Janez Janša je na zaslišanju dejal, da je škoda, ki je bila povzročena SDS, velika in težko izmerljiva. V tožbi je sicer SDS zahtevala 886.257 evrov odškodnine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.