Staš Zgonik

 |  Mladina 16  |  Družba

Svoboda slabega odločanja

Zaostritev zakonodaje o cepljenju žrtev predvolilnega obdobja

Protestni shod nasprotnikov obveznega cepljenja

Protestni shod nasprotnikov obveznega cepljenja
© Borut Krajnc

Potem ko je ministrstvo za zdravje štiri leta pripravljalo prenovo zakonodaje, ki ureja cepljenje, in nazadnje ni pripravilo ničesar, so v zadnjem trenutku ob močni podpori pediatrov predlog novele zakona o nalezljivih boleznih vložili poslanci SMC. Predlog med drugim predvideva prepoved vpisa v javno financirane vrtce za necepljene otroke brez odobrene medicinske izjeme, pa tudi sicer zapira številne luknje, ki jih starši sistematično izkoriščajo za nekaznovano izogibanje cepljenju.

Predlog je temu primerno sprožil burne odzive nasprotnikov cepljenja oziroma »zagovornikov svobode odločanja«, kot si raje pravijo sami. V ponedeljek je potekal eden največjih shodov nasprotnikov obveznega cepljenja v Sloveniji. Na Trgu republike pred stavbo državnega zbora so moči združile tako rekoč vse slovenske proticepilske organizacije. »S povezovanjem dosedanjih in formiranjem novih skupin je nastala največja koalicija društev in civilnodružbenih gibanj za pravice družin v postopkih cepljenja,« je zapisano na spletni strani gibanja Naravna imunost.

Skupaj so naročili pravno mnenje pri dr. Mateju Avblju, ta pa je ugotovil, da so predlagani zakonski ukrepi neustavni oziroma niso »niti primerni, niti nujni, niti sorazmerni v ožjem smislu s sicer ustavno dopustnim ciljem, ki ga zasledujejo«. Zaveznika so nasprotniki cepljenja dobili tudi v stranki SDS in njeni medijski izpostavi Nova24TV.

Ta teden pa so podporo noveli zakona o nalezljivih boleznih odrekli še v Desusu in SD. Odločili so se, da ne nameravajo več sodelovati pri obravnavi zakonov, ki so jih tik pred koncem mandata vložile skupine poslancev. Zakon tako verjetno ne bo prestal niti obravnave v odboru za zdravstvo, saj se je ne bo udeležilo dovolj poslancev.

»Moje osebno mnenje je, da bi bilo treba zakon dodelati,« je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. »Vsi členi za nas niso sprejemljivi, zato tudi nismo prispevali podpisov pri vložitvi. Namen je sicer dober, vendar je bilo razprave bistveno premalo. Nič ni tako nujnega, da ne bi moglo počakati dva meseca.« Podobno meni predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar iz Desusa. »Menimo, da predlog novele ni dovolj pripravljen, da bi ga tik pred zdajci ob koncu mandata morali sprejeti.«

Pediatri so seveda razočarani. Denis Baš iz kamniškega zdravstvenega doma upa, da se ne bomo znašli v položaju, ko bodo mediji poročali o izbruhih nalezljivih boleznih v državi. »Odgovornost bodo morali prevzeti ljudje, ki aktivno nagovarjajo k necepljenju otrok, ter politiki, ki ne prisluhnejo opozorilom stroke. Ker sem pediater, bom vedno zagovarjal pravico otrok do najboljše zdravstvene oskrbe, del katere je tudi brezplačno cepljenje pred nalezljivimi boleznimi. Ošpice se ne menijo za strankarske barve in predvolilne kalkulacije.«

V Srbiji je epidemija ošpic, ki zaradi nizke precepljenosti od oktobra razsaja po državi, v soboto zahtevala že 15. žrtev – 11-mesečnega dojenčka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.