Goran Kompoš

 |  Mladina 20  |  Kultura

To je Amerika

To je naslov pesmi, ki jo spremlja eden ta hip najodmevnejših in največkrat predvajanih videospotov. Ameriška realnost, kot jo vidi angažirani glasbenik in igralec Donald Glover a. k. a. Childish Gambino.

Nasilni prizori v videospotu za pesem This is America spomnijo na resnične dogodke: ustreljeni črni kitarist denimo spominja na očeta leta 2012 ubitega temnopoltega fanta Trayvona Martina.

Nasilni prizori v videospotu za pesem This is America spomnijo na resnične dogodke: ustreljeni črni kitarist denimo spominja na očeta leta 2012 ubitega temnopoltega fanta Trayvona Martina.

»Sem igralec, scenarist in pevec. Nekateri me razglašajo za trojno nevarnost, ampak sam se imam le za nevarnost,« je uvodni monolog v kultnem ameriškem televizijskem šovu Saturday Night Live, ta ga je gostil 5. maja, začel glasbenik Donald Glover. Ker je znan po (umetniški) ostrini, so vsi pričakovali, da se bo odzval na provokacije Kanyeja Westa. Ta je nekaj dni pred tem namreč mahal s čepico s Trumpovim sloganom (in njegovim avtogramom) »Let’s make America great again«, si z njim zaljubljeno tvital in mimogrede suženjstvo razglasil za stvar izbire. Glover je Westa z dobršno mero humorja potem res sesul. Toda po oddaji o skečih ni govoril praktično nihče. Pa sploh ne zato, ker bi bili zanič, temveč zato, ker je Glover, medtem ko je v oddaji v živo odrapal svoj novi komad This Is America, na YouTubu objavil izjemen videospot za ta komad. Videospot je deset dni pozneje zabeležil že 125 milijonov ogledov. Hkrati pa je povsem okupiral razprave na spletu in mnogim povrnil upanje, da bi format glasbenega videospota spet lahko postal necenzurirano sredstvo za jasna, ostra, angažirana sporočila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.