Bernard Nežmah

25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Knjiga

Ashley Jackson: Churchill

Cankarjeva založba, Ljubljana, 2018, prevod: Igor Antič, 37,99 €

+ + + +

Biografija velikana med politiki.

Ni ga med voditelji, ki bi bil tako kratek čas predsednik vlade (skupaj devet let), a se tako močno vpisal v svetovno zgodovino. Več kot leto je bil edini vojaški antagonist, ki je kljuboval Hitlerju, potem pa skupaj z Rooseveltom in Stalinom tvoril veliko trojico svetovne politike.

Najboljši del biografije je prav opis njegovega prihoda na čelo britanske vlade leta 1940. Svetovno vojno je pričakal premier Chamberlain, Churchill je bil po volilnem porazu konec tridesetih let le poslanec. Še več, leta 1938 je bila vsa njegova moč to, da je bil praktično sam. Edini med vplivnimi politiki, ki je zagovarjal ostro in vojaško zoperstavljanje nacistični Nemčiji. Kako mu je torej uspelo, da so ga čez dve leti politični nasprotniki izbrali za vodjo antihitlerjevske politike? Z vsakim vojaškim porazom je postajal močnejši, saj je utelešal drugo možnost. Gradil jo je sistematično – v časniku Daily Telegraph je imel rubriko, v kateri je sistematično napadal politiko vladajočega Chamberlaina. Njegova moč je poleg dolge kariere (na prelomu stoletja je bil dopisnik iz petih vojn, že pred prvo vojno minister za gospodarstvo, vojni minister, v dvajsetih letih davčni minister) izvirala prav iz pisanja. V tridesetih letih je bil najbolje plačani britanski avtor; pisal je zgodovinske knjige, izdajal govore, loteval se je celo fikcije in v časopisne članke prestavljal Shakespearovo in Tolstojevo biografijo. Njegovi govori so še danes pojem, zadaj pa je bilo titansko delo: prvi premierski govor v lordski zbornici je pripravljal šest tednov. Najusodnejši čas druge vojne pa biografija obdela površno, izpusti spopad z De Gaullom za vpliv v Afriki, Libanonu in Siriji, zakulisja konferenc v Teheranu in na Jalti, odnos s Titom omeji le na pismo, v katerem se ženi pritožuje, da ta britansko orožje uporablja bolj za boj proti četnikom kot zoper Nemce. A največji mož britanske zgodovine preživi tudi vse svoje biografe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.