PRIJEDOR ALI PRIX D’OR*

Poroča BETI TRTOREBRO

Zakaj že ptice na nebu vedo, da je Prijedor v Republiki srbski pomembnejše finančno središče od Ljubljane, mi pa se še vedno bahavo zadovoljujemo s tem, da je Ljubljana najlepše mesto?

Mogoče je lepa, a posojila v njej ne moreš dobiti niti na lepe oči. V Prijedoru pa je teh lepih oči, kolikor se ti zahoče. Edina dva, ki sta to že zdavnaj razumela, sta bivša cimra z Doba Rok Snežić in Janez Janša. Prvi davčni optimist, drugi pa edini slovenski superheroj, ki mu nihče ne more do živega. Skupaj z madžarskim bičem božjim, zmagovitim Viktorjem, in ob pomoči lepe Dijane Đuđić bodo sestavili os Prijedor–Budimpešta–Grosuplje in pohod za Novi red se bo lahko začel. Und Morgen die ganze Welt!

PISMO NAŠEGA BRALCA

»Pretekli teden sem letel iz Punta Cane v Dominikanski republiki v Frankfurt z letalskim prevoznikom Condor, ki spada pod Tomas Cook. Seveda sem na letalu spremljal polet na zaslonu pred sabo, pot je pač dolga in po devetih urah si vsak želi pristanka. Ko smo bili približno pol ure do Frankfurta, se je na zaslonu pojavil zemljevid Evrope. Vidim, kje je Frankfurt, München pa Zagreb, Ljubljane ni nikjer, čeprav so označena vsa večja mesta v posameznih državah. Spustil sem pogled še malo nižje in zagledal v Bosni glavno mesto Sarajevo, od označenih mest v Bosni pa še Prijedor, ki ima le 112 tisoč prebivalcev, Banjaluke tudi ni bilo nikjer, čeprav ima vsaj še enkrat toliko prebivalcev kot Prijedor in velja za prestolnico Republike srbske. Zdaj mi je logično, zakaj je šla SDS po denar v Prijedor, saj je veliko pomembnejši kot npr. Ljubljana, ki je ena od prestolnic v EU, kar dokazuje tudi zemljevid na nemškem letalu.«

JURIJEV BUNKER

* Cena zlata (po francosko)