Izak Košir

25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Politika

Grimsove veleneumnosti

Ukinitev nevladnih organizacij? 

Poslanec SDS Branko Grims

Poslanec SDS Branko Grims
© Borut Krajnc

Med predvolilnim soočenjem na nacionalni televiziji je Branko Grims, pomemben član SDS, dejal: »Tristo milijonov se meče skozi okno letno za nevladne organizacije, od katerih, kot je recimo Mirovni inštitut in podobno, Slovenija dejansko nima nobene razvojne koristi.« Šlo je za odkrit napad na številne nevladne organizacije in društva, ki so pomemben družbeni in kulturni steber države, zato se je v javnem pismu, deležnem precejšnje pozornosti, na besede Branka Grimsa odzval direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) Goran Forbici. Med drugim je zapisal, da politiku iz SDS zameri, ker je po svoje prikrojil podatke o javnem financiranju nevladnih organizacij.

»Drži, približno 17 tisoč slovenskih nevladnih organizacij je lani od države (z občinami vred) prejelo nekaj več kot 300 milijonov evrov subvencij. A od tega jih je šlo 17,7 milijona za vaška lokalna kulturna društva, milijon za lovce in ribiče, 38 milijonov so dobila slovenska prostovoljna gasilska društva, 2,5 milijona društva upokojencev, 43 milijonov slovenski amaterski in vrhunski šport, 25,5 milijona je šlo za oskrbo invalidov v invalidskih društvih, 19 milijonov za socialnovarstvene programe duševnega zdravja, preprečevanja nasilja in alkoholizma, pomoč brezdomcem in družinske centre, škofijske in lokalne Karitas so prejele 5,1 milijona, Rdeči križ po vsej državi 8,5 milijona, katoliške osnovne in srednje šole, vrtci in domovi 15,6 milijona,« je naštel Forbici ter Grimsa poučil, da ne gre za nobeno metanje denarja skozi okno in da za Mirovni inštitut in »njemu podobne« ne ostane kaj veliko, saj je inštitut lani od države prejel 356 tisoč evrov, Amnesty Slovenija 47 tisoč, Legebitra 432 tisoč, Ženski lobi Slovenije 0 evrov, društvo DIH 62 tisoč, društvo Parada ponosa 21 tisoč, zavod Maska Janeza Janše pa 242 tisoč.

»Od skupaj približno 300 milijonov evrov so skratka tisti, ki so vam stalno trn v peti, lani skupaj prejeli manj kot 1,2 milijona,« poudarja Forbici in dodaja, da je to skupno veliko manj, kot je lani od države dobil največji posamični prejemnik slovenskega javnega denarja med nevladnimi organizacijami – šentviški Zavod sv. Stanislava, ki je prejel 4,9 milijona evrov.

Grims in SDS se najbrž ne zavedata (ali pa se, kar bi bilo pravzaprav še huje), da nevladniki izvajajo tudi dejavnosti, ki bi jih sicer, če jih ne bi bilo, morala država – od humanitarnih akcij do znanstvenih raziskav. Z odvzemom denarja nevladnikom bi si država pravzaprav naredila medvedjo uslugo, saj s tem ne bi prav nič prihranila, temveč bi morala v te dejavnosti sama vložiti še več denarja in zanje najeti zunanje izvajalce.

Javno pismo Grimsu je direktor CNVOS končal z besedami: »Navsezadnje ste, kot nam zagotavljate v svojem programu, stranka, ki drži obljube. In takšnih obljub se je bati. Tudi če so zgolj veleneumnosti. Ker se je namreč treba zmage tistih, ki jih tako lahkotno stresajo, v vsakem primeru še bolj bati.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.