Igor Jurekovič

 |  Mladina 21  |  Politika

Nezakonita taktika SDS?

Za SDS uveden inšpekcijski nadzor

V sklopu predvolilnih aktivnosti je SDS prek spletne strani na podpornike naslovila prošnjo »Prepričaj prijatelja s programom SDS«, ki bi utegnila kršiti zakon o varstvu osebnih podatkov. Podpornike je pozvala, naj njen program predstavijo najbližjim in jih tako »morebiti prepričaš, da oddajo glas za pravično in uspešno Slovenijo – za SDS, torej«. Program lahko seveda najbolje predstavi kar stranka sama, zato se poziv nadaljuje, da »to lahko zelo enostavno in v nekaj korakih storiš preko spodnjega obrazca«. 

Podporniki naj bi vanj najprej vpisali svoje ime in priimek ter elektronski naslov, nato pa še prijateljeve podatke. Ti zajemajo: spol, ime in priimek, e-naslov in starost, pri čemer je mogoče izbirati med različnimi starostnimi skupinami. Podpornik mora nazadnje obkljukati še teme, ki zanimajo prijatelja. Preden temu pošlje predlog, mora potrditi, da se »strinjaš s prijavo na Prepričaj prijatelja«, kjer je v opombi napisano, da »se vnešeni podatki ne hranijo in ne obdelujejo, vendar se zberejo izključno za enkratni namen pošiljanja personaliziranega sporočila«.

Navkljub končni opombi je posredno zbiranje osebnih podatkov prek druge osebe sumljivo. Zakon o varstvu osebnih podatkov pravi, da je osebni podatek »katerikoli podatek, ki se nanaša na posameznika, ne glede na obliko, v kateri je izražen«. Čeprav pri SDS trdijo, da se podatki ne obdelujejo, se lahko utemeljeno vprašamo, kaj razumejo pod tem izrazom. Zakon ga razume kot »kakršnokoli delovanje ali niz delovanj, ki se izvaja v zvezi z osebnimi podatki, ki so avtomatizirano obdelani ali ki so pri ročni obdelavi del zbirke osebnih podatkov ali so namenjeni vključitvi v zbirko osebnih podatkov, zlasti zbiranje … sporočanje ...«

Zakon določa tudi dolžnosti prejemnika osebnih podatkov, če ti niso bili zbrani neposredno od posameznika. Če je tako, mora prejemnik najpozneje pri vpisu ali posredovanju osebnih podatkov uporabniku teh sporočiti »podatke o upravljavcu osebnih podatkov in namen obdelave osebnih podatkov«.

Zaradi suma kršitve zakona o varovanju osebnih podatkov smo se obrnili na informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik in odgovorila je, da »zaenkrat lahko pove le to, da so glede tega 15. 5. 2018 dobili prijavo in uvedli inšpekcijski nadzor«. Dodala je še, da se rok, v katerem mora zavezanec, SDS, »podati odgovore na poziv državnega nadzornika za varstvo osebnih podatkov«, še ni iztekel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.