Marjan Horvat

 |  Mladina 23  |  Politika

Sodišče EU ugodilo Korwinovi pritožbi

… kljub »šokantnosti« njegovih trditev o ženskah

Poljski poslanec v evropskem parlamentu Janusz Korwin

Poljski poslanec v evropskem parlamentu Janusz Korwin

Marca lani je poljski evroposlanec Janusz Korwin-Mikke na plenarni seji evropskega parlamenta o neenakosti spolov dejal, da bi morale ženske zaslužiti manj od moških, saj so »šibkejše, manjše in manj inteligentne«, tezo pa je »podkrepil« s podatkom, da »med najboljšimi sto šahisti ni niti ene ženske«.

Evropski parlament je kontroverznemu poslancu zaradi neprimernih besed zasegel dnevnice za 30 dni in mu za deset dni prepovedal udeležbo pri dejavnostih parlamenta.

Korwin, ki si je leta 2015 že »prislužil« kazen evropskega parlamenta, ker je migrante imenoval »človeške smeti« in ob teh besedah dvignil desnico v nacistični pozdrav, se je pritožil na Sodišče Evropske unije. To je konec letošnjega maja ugodilo njegovi pritožbi z obrazložitvijo, da »navkljub šokantnosti pritožnikovih besed« na seji evropski parlament poslanca ne sme sankcionirati, saj poslovnik te institucije dovoljuje kaznovanje le za dejanja, ki ovirajo ali motijo njeno delo. Evropski parlament bo moral poslancu izplačati zasežene dnevnice, ne pa tudi odškodnine.

Parlament je 75-letnega poslanca Korwina kaznoval v skladu s pravilnikom, sprejetim marca 2017. Ta v 165. členu predsedniku parlamenta omogoča odvzeti besedo poslancu, če ta »s svojimi dejanji moti delo parlamenta« ali med nastopom uporablja »omalovažujoč, rasističen ali ksenofoben jezik«.

Podoben ukrep poznajo tudi nekateri nacionalni parlamenti, snovalci pravilnika pa so določili še, da lahko predsednik prekine prenašanje seje prek avdiovizualnih medijev in zahteva celo izbris posnetka iz arhiva, če poslanec uporablja jezik nestrpnosti.

Zanimivo je, da je sodišče ugodilo Korwinovi pritožbi, ker ta z nastopom ni »oviral dela parlamenta«, njegove šovinistične besede pa je le obsodilo. O njih pravno ni presojalo, kajti snovalci novega pravilnika evropskega parlamenta niso konkretno opredelili »omalovažujočega, rasističnega ali ksenofobnega jezika«, ki bi ga lahko sankcionirali. Tudi zato si je denimo Marcel De Graaff, nizozemski poslanec v evropskem parlamentu, marca letos lahko privoščil izjavo, da bi »vključevanje muslimanov v evropsko družbo ogrozilo njeno prihodnost«, kajti »muslimani sistematično potiskajo Evropo v srednji vek«, saj »islam vključuje neenakost med spoloma, poligamijo, otroške poroke, suženjstvo in umore iz časti«. Štirideset evropskih poslancev je predsednika parlamenta pozvalo k sankcioniranju De Graaffa, vendar se Antonio Tajani za takšen ukrep (še) ni odločil.

Očitno evropski parlament ni našel prave rešitve za preprečevanje nestrpnega ali sovražnega govora v tej ustanovi. Njegova odločitev za izbris nestrpnih nastopov poslancev in poslank je medvedja usluga evropski javnosti, saj je parlament v želji, da bi pred njo ohranil čist obraz, onemogočil ogled ekscesnih nastopov, kakršna sta si privoščila – seveda ne samo ta dva – poslanca Korwin in De Graaff. Ker se snovalci pravilnika evropskega parlamenta pri definiranju »omalovažujočega, rasističnega ali ksenofobnega jezika« niso sklicevali niti na evropsko listino o temeljnih pravicah, bo lahko predsednik evropskega parlamenta zaradi razraščanja sovražnega govora v Evropi očitno v boju proti »sovražnemu govoru« v tej ustanovi le nemočno pritiskal na tipko »delete«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.