IK, STA

 |  Politika

Tonin še vedno "misli resno"

Matej Tonin po glasovanju na svetu stranke ostaja na čelu NSi, kljub temu, da stranka na parlamentarnih volitvah ni dosegla napovedanega rezultata

Matej Tonin, še vedno predsednik NSi

Matej Tonin, še vedno predsednik NSi
© NSi.si

Matej Tonin ostaja na čelu stranke NSi, katere vodenje je prevzel konec januarja. Toninov obstanek na funkciji je na tajnem glasovanju podprlo 51 članov sveta stranke, devet pa bi jih sprejelo njegov odstop, ki ga je ponudil, ker stranka na minulih državnozborskih volitvah ni dosegla želene 10-odstotne podpore. Predvolilno kampanjo NSi so zaznamovali plakati predsednika stranke in njenih drugih kandidatov s sloganom, da "mislijo resno". 

Tonin je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo zaradi podpore. Razprava pred glasovanjem je bila po njegovih besedah tudi ostra, a je na koncu prevladalo stališče, da so enotni močnejši. Ocenil je, da se je stranka danes odločila nadaljevati z začrtano smerjo in da na naslednjih volitvah poskušajo doseči še boljše rezultate, kot so jih tokrat, ko so izboljšali volilni rezultat izpred štirih let. Bistveno je, da je stranka ostala enotna, je dodal.

Po njegovih besedah mu je sicer v razpravi podporo izrekla tudi njegova predhodnica Ljudmila Novak.

Na svetu stranke so spregovorili tudi o pogovorih o bodoči koaliciji. Tonin je ponovil, da se stranka pogovarja tako z Marjanom Šarcem, s katerim sta se sestala danes, kot z Janezom Janšo, s katerim je po volitvah govoril dvakrat. Ob tem je opozoril, da bo pomembna uskladitev programov.

Šarcu je zato včeraj podaril program NSi in mu predlagal, naj ga pregleda in iz njega "črta, kar je zanje nesprejemljivega". Med pogoji za pristop h koaliciji na strani NSi ostajajo odprava čakalnih dob v zdravstvu, povečanje neto plač v javnem in zasebnem sektorju in pospešitev postopkov za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Tonin je ponovil, da se stranka pogovarja tako z Marjanom Šarcem, s katerim sta se sestala danes, kot z Janezom Janšo, s katerim je po volitvah govoril dvakrat. Ob tem je opozoril, da bo pomembna uskladitev programov.

Dokler ne vedo, ali so se sposobni programsko uskladiti, je po Toninovem mnenju težko govoriti o kakršnem koli dogovoru oziroma koaliciji. "Smo pa seveda odprti za pogovore, mi vrat ne zapiramo," je poudaril.

Tonin je priznal, da bi bila NSi v levosredinski koaliciji "malo posebna". Zato potrebujejo povratno informacijo o tem, koliko so se jim ostale stranke pripravljene približati. Če bo prvo preverjanje programov pokazalo, da je približanje možno, bodo šle v delo programske skupine po resorjih.

Predsednik NSi sicer meni, da bi bilo do ustanovne seje DZ pametno imeti vsaj obrise potencialne koalicije, "lahko pa se zgodi, da tudi teh ne bo in bomo dobili začasnega predsednika parlamenta", saj so stvari v tej sestavi tako kompleksne, da ga to ne bi začudilo. Tonin tako pred ustanovno sejo DZ, ki bo predvidoma konec prihodnjega tedna, ne pričakuje, da bi se lahko koalicija uskladila glede temeljnih stvari. Dodal je še oceno, da nekateri podcenjujejo programsko usklajevanje.

Prav tako se je po Toninovem mnenju pred programsko uskladitvijo nesmiselno pogovarjati o kadrovskih zadevah. "Razdelitev resorjev bo mala malica v primerjavi s tistim, kar nas čaka pri programskem usklajevanju," je ocenil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.