Božo Repe

 |  Mladina 24  |  Družba

Janko Pleterski (1923–2018)

Vse življenje ne moreš biti revolucionar. Si pa lahko ves čas na strani svoje revolucije.

Janko Pleterski med intervjujem za Mladino leta 2012

Janko Pleterski med intervjujem za Mladino leta 2012
© Borut Peterlin

Odšel je dr. Janko Pleterski. Kot kaže, bom moral napisati nekaj nekrologov za medije, za znanstveno revijo opisati njegovo znanstveno delo, govoriti na žalni seji … Beseda »moral« ni primerna, a druge v tej situaciji žal ne najdem. Saj ne, da bi bilo nepričakovano. Umiral je dolgo in strašno trpel, njegov še popolnoma prisebni svetovljanski duh je bil ujet v kletko pešajočega telesa, na koncu čisto gluho in slepo. Še zadnjič se je tik pred smrtjo družbeno angažiral. Po neuspelem poskusu, da bi si sam vzel življenje, je na pretresljiv način s pomočjo sina in sostanovalca v domu, Rafaela Zupančiča - Rafa, prek katerih je v zadnjem obdobju komuniciral s svetom, sprožil razpravo o pravici do evtanazije. Čeprav je vedel, da sam tega ne bo dočakal. Tako kot je vedel, da mnogi njegovi znanstveni in družbeni razmisleki ne bodo doživeli uresničitve, pa si je kljub temu za njihovo razumevanje prizadeval do konca. V Knjigi pisem, objavljeni pred le tremi meseci (z letnico 2017) pri založbi Sophia, je še zadnjič razmišljal o slovenski državnosti. Knjigo je sam po vzoru Alphonsa Daudeta poimenoval Pisma iz mojega mlina. Šlo je za intelektualni testament, ki ga zmore le malokdo. Dr. Matjaž Kmecl jo je označil za »melanholijo prvega ešalona«, ki mu je Pleterski pripadal. Rodu, ki se je »v najbolj zagatnem trenutku slovenskega obstajanja uprl obglavljanju Slovencev kot naroda, poniževanju in vlogi menjalnega drobiža, ki so mu jo namenili ’veliki’; vse do danes je ostal zvest takemu ponosnemu uporništvu.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.