IK, STA

19. 6. 2018  |  Politika

Združeni narodi pozivajo ZDA, naj takoj prenehajo prisilno ločevati otroke migrantov od staršev

Komisar Združenih narodov (ZN) za človekove pravice jw kritičen do naraščajočega nacionalizma, zaradi ločevanja otrok migrantov od staršev pa je obsodil tudi ZDA

Za otroke gre ... tokrat zares. Transparent v podporo begunskim otrokom, Vrhnika, februar 2016

Za otroke gre ... tokrat zares. Transparent v podporo begunskim otrokom, Vrhnika, februar 2016
© Borut Krajnc

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Hussein je bil včeraj kritičen do "šovinističnega nacionalizma", ki se širi po svetu. Med drugim je obsodil ZDA zaradi ločevanja otrok migrantov od staršev in to označil za brezvestno. Zeid je ob začetku 38. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice kritiziral "sebične in hladnokrvne voditelje". Številne vlade se pretvarjajo, da podpirajo skupne cilje, borijo pa se samo za lastne interese, je še dejal. Kot je dodal, od ZN vzamejo, kar lahko dobijo, same pa ne vlagajo v uspeh. Pri tem sicer ni omenil posameznih držav. ZN po njegovih besedah pri tem preveč klečeplazijo in bi morali bolj protestirati. 

Še posebej je bil kritičen do ZDA, ki na meji z Mehiko otroke migrante ločujejo od staršev. ZDA so v petek sporočile, da so od sredine aprila v okviru politike ničelne tolerance do migrantov od njihovih družin ločili več kot 2000 otrok priseljencev. To je sprožilo burno razpravo v državi, nasprotovanje pa je izrazila celo prva dama Melania Trump.

"ZDA pozivam, da takoj prenehajo prisilno ločevati otroke in podpišejo konvencijo o otrokovih pravicah."
(Zeid Ra'ad Al Hussein, Visoki komisar ZN za človekove pravice)

"Misliti, da lahko država ločuje starše in povzroča takšne zlorabe otrok, je brezvestno," je poudaril visoki komisar ZN. Ob tem je izrazil zaskrbljenost in ločevanje otrok od družin označil za kruto.

"ZDA pozivam, da takoj prenehajo prisilno ločevati otroke in podpišejo konvencijo o otrokovih pravicah," je povedal Zeid, ki se sicer poslavlja s položaja. ZDA so edina država, ki ni ratificirala te konvencije.

Washington ob začetku zasedanja ni pojasnil, ali bodo ZDA izstopile iz sveta, kot so zaradi pomanjkanja napredka pri reformah tega organa ZN zagrozili pred enim letom.

Komisar je opozoril tudi na slabe razmere v številnih drugih državah, med drugim v Siriji, Venezueli, Mjanmaru, Nikaragvi, Severni Koreji in na Madžarskem. Slednjo je pred nekaj dnevi (oziroma svojega političnega partnerja Viktorja Orbana, madžarskega predsednika) obiskal tudi relativni zmagovalec zadnjih parlamentarnih volitev v Sloveniji Janez Janša ter svoje paktiranje brez zadržkov javno obeležil na Twitterju. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.