IK, STA

 |  Politika

Vodje poslanskih skupin bodo ... 

Kdo bo vodil poslanske skupine političnih strank, ki so se na zadnjih volitvah prebile v parlament

Janez Janša je tokrat vodenje poslanske skupine stranke SDS vzel etabliranemu Jožetu Tanku in ga predal nekdanjemu županu Bovca Danijelu Krivcu

Janez Janša je tokrat vodenje poslanske skupine stranke SDS vzel etabliranemu Jožetu Tanku in ga predal nekdanjemu županu Bovca Danijelu Krivcu
© Borut Krajnc

Po petkovi ustanovni seji Državnega zbora (DZ) so novoizvoljeni poslanci večinoma že uradno ustanovili poslanske skupine in izbrali njihove vodje. Njihova prva naloga bo posvetovanje s predsednikom republike Borutom Pahorjem o mandatarskem kandidatu. Kdaj bi posvetovanja lahko potekala, pa se bo Pahor jutri dogovoril s predsednikom DZ Matejem Toninom.

Parlamentarni poslovnik določa, da morajo poslanci ustanoviti poslanske skupine najpozneje v sedmih dneh po konstituiranju državnega zbora. Poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, in poslanci, ki so člani iste parlamentarne stranke, imajo pravico ustanoviti le eno poslansko skupino. Poslanec je lahko član poslanske skupine istoimenske liste, na kateri je bil izvoljen, oziroma poslanske skupine parlamentarne stranke, katere član je.

Poslansko skupino lahko ustanovijo najmanj trije poslanci, zastopa in predstavlja pa jih vodja poslanske skupine oziroma njegov namestnik. Če šteje poslanska skupina več kot 20 članov, ima vodja poslanske skupine lahko dva namestnika.

Večina poslanskih skupin je že uradno ustanovljena. Med njimi je največja poslanska skupina SDS, ki jo bo v tem mandatu vodil Danijel Krivec, in ne več dolgoletni vodja Jože Tanko. Namestnika vodje pa sta postala Jelka Godec in Zvonko Černač.

Poslansko skupino novinke v državnem zboru, Liste Marjana Šarca (LMŠ), bo vodil Brane Golubovič, ki ima kot nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije edini izkušnje iz parlamentarnih klopi. Za namestnico vodje pa so imenovali najmlajšo poslanko v tem sklicu Jerco Korče.

Vodja poslanske skupine SD bo še naprej Matjaž Han, njegova namestnica bo Bojana Muršič. Do menjave pa je prišlo v poslanski skupini SMC, ki jo bo po odhodu Simone Kustec Lipicer iz politike vodil Igor Zorčič. Namestnika pa še niso izbrali in ga bodo imenovali pozneje.

V NSi vodja poslanske skupine ostaja Jožef Horvat, njegova namestnica pa bo Ljudmila Novak. Tudi v DeSUS v vodstvu poslanske skupine ne bo prišlo do menjave, saj jo bo še naprej vodil Franc Jurša, medtem ko bo njegov namestnik Branko Simonovič.

Poslance SNS bo vodil predsednik stranke Zmago Jelinčič, glede namestnika pa se v tej poslanski skupini še niso dogovorili.

Uradno poslanskih skupin še niso ustanovili le v Levici in Stranki Alenke Bratušek, v obeh bodo to storili jutri. Poslance Levice bo v tem mandatu verjetno vodil Matej T. Vatovec, in ne več koordinator stranke Luka Mesec. Kdo bo vodja poslanske skupine SAB, še ni znano, za začasnega vodjo pa so določili Marka Bandellija.

Položaj poslanske skupine imata tudi poslanca narodnih skupnosti. Tudi ta poslanska skupina je že ustanovljena, vodil jo bo poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. To v skladu z dolgoletno prakso najverjetneje pomeni, da bo poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath postal predsednik komisije za narodni skupnosti. Razen v zadnjem mandatu je v DZ vrsto let veljalo, da poslanca po dveh letih funkciji zamenjata.

Nove vodje poslanskih skupin predvidoma v prihodnjem tednu čaka pomembna naloga, saj jih bo predsednik republike Borut Pahor povabil na formalne pogovore o prihodnjem mandatarskem kandidatu. Pahor od njih pričakuje, da bodo dovolj jasni, da bo izvedel, ali predsednik relativne zmagovalke volitev SDS Janez Janša uživa zadostno podporo, da mu podeli mandat.

Že jutri pa se bo Pahor sestal z novoizvoljenim predsednikom DZ Matejem Toninom. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, bo srečanje namenjeno okvirnemu dogovoru o sodelovanju, zlasti določitvi urnika posvetovanj vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike in dogovorom glede naslednjih korakov do izvolitve nove vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.