Intervju: Goran Lukić

Spoštovani,

Goran Lukić se je v intervjuju za 24. številko letošnje Mladine spotaknil ob vlogo slovenske socialne demokracije, največje vladne stranke med novembrom 2008 in februarjem 2012, pri odpravljanju posledic svetovne finančne krize po 2008. Po premisleku sem se odločil, da reagiram in orišem okoliščine, cilje in dosežke socialdemokratske ekonomske politike 2008 – 2012.

Bil sem finančni minister v vladi, ki je morala gasiti posledice povsem zgrešene politike prve Janševe vlade. Ta je namreč v letih pred veliko gospodarsko in politično krizo zgolj opazovala silovito zadolževanje slovenskih bank in podjetij v tujini, ki je temeljilo na poceni enoletnih kreditih. Po izbruhu krize so morale slovenske banke in podjetja tako rekoč čez noč vrniti velikanske vsote sposojenega denarja. Štejem si v  čast, da sem kot finančni minister preprečil zlom našega finančnega in gospodarsk ega sistema, in sicer tako, da je država s svojimi depoziti zapolnila luknjo, ki so jo v bančnih bilancah povzročili nenadoma izginuli tuji krediti. Podobne učinke so imele tudi garancijske sheme in subvencije za kritje stroškov plač, s katerimi je država omogočila podjetjem, da so svoje finančne težave reševala brez velikih odpuščanj delavcev in se usmerila v izvoz. Država jim je pomagala pri izboljšanju konkurenčnosti z razvojnimi subvencijami, davčnimi olajšavami ter krediti Slovenske izvozne in razvojne banke. V okviru delovanja socialne države so bili transferi namenjeni socialni zaščiti (brez subvencij države povezanih s starostnim zavarovanjem) v letu 2011 za 524 milijonov evrov ali 19% višji kot leta 2008. V tem obdobju se je minimalna plača povečala za 23%, z dodatno splošno davčno olajšavo pa je bilo razbremenjeno plačila dohodnine 105 tisoč zavezancev, ki so imeli manjši dohodek od povprečne plače. Število državnih štipendij se je povečalo za 11 tisoč. Poleg dijakov so dobili subvencionirano šolsko prehrano tudi učenci osnovnih šol.

Februarja 2012, ko smo imeli že dve leti na izvozu temelječo gospodarska rast, je nastopila druga Janševa vlada, ki se je odločila, da bo obračunala s socialno državo, s klicanjem na pomoč t.i. »evropske trojke« pa je državo skorajda potisnila v bankrot. Posledice katastrofalne politike te vlade še do danes niso povsem odpravljene. In pri tem je celo možno, da bomo s posredno pomočjo strukture, ki ji pripada Goran Lukić, dobili še tretjo Janševo vlado. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.