Boštjan Napotnik

29. 6. 2018  |  Mladina 26  |  Konzum

Podalpsko burgeriranje

7 Burger, Kamnik & Stara fabrka, Domžale

  • ocena: 3 / 5

7 steak burger

7 steak burger

Hot dog z lisičkami

Hot dog z lisičkami

Stara fabrka
Karantanska cesta 8, Domžale
Tel.: 08 201 6685

7 Burger
Ljubljanska cesta 45, Kamnik
Tel.: 070 720 120
Kamniška sedmica flipa burgerje od ponedeljka do četrtka od 9. do 22., ob petkih do 24., ob sobotah od 12. do 24. ure, ob nedeljah pa počiva. To velja tudi za Staro fabrko, ki sicer kuri od ponedeljka do sobote od 10. do 24. ure.

Ambient:
kamniška sedmica je parkiriščna postojanka normalnosti sredi mega obmestnega štacunja, Stara fabrka je s samoupravno robo opremljena postojanka nasproti ex-tovarne Univerzale

Napitki:
seveda se oboji naslanjajo predvsem na domorodske rokodelske varilce, 7 Burger ima v sodelovanju s pivovarno Maister celo svoj lasten, čisto piten rdečkast zvarek

Dostopnost:
z dostopom do enega in drugega obrata ne bi smeli imeti težav ne avtomobilistični izletniki ne gibalno ovirane osebe

Fino:
7 steak burger v Kamniku hot dog z lisičkami v Domžalah

Ne tako fino:
prevelike bombete v Kamniku slabo obrezana, hrustancev polna rebra v Domžalah

V Kamniku je 7 burger 4, hawai 4,5, 7 steak burger pa 7 evrov; domžalski direktorski hamburger je 8,6, hot dog z lisičkami 8,2, rebrca pa 9 evrov.

»Ej, z vlakom pejmo! Če se prav spomnim, kamničan fura ravno dovolj časa, da človek postane lačen!« je k racionalni rabi javne potniške infrastrukture pozval vodja Konzumove planersko-izletniške sekcije in za zbor inšpektorjev določil prostor pod uro na ljubljanskem štacjonu. Dobro uro kasneje smo z bakovniške postaje že pripešili do v burgerojedskih krogih kar cenjenega pogona, ki se je po zgledu ljubljanskega Hooda usidral na parkirišču trgovskega centra.

7 Burger je prijetna, lokalcem namenjena postojanka, kjer iz zvočnikov poči tudi kakšna Miladoyka Youneed, za mizicami pa poseda starostno in slogovno pestra zasedba lovcev na dostopno, okusno in hitro pripravljeno košto. Konzumov trio je ob srebanju hišnega lahkotno tekočega rdečega ala izbral tri burgerje: hišni standard, luksuz in bizarko. 7 burger je univerzalec, poleg sočne mesne polpete (tudi sedmici, tako kot številnim drugim burgeristom, polagamo na dušo, da je pomembno, da sta premer štručke in mesnega diska približno enaka – v Kamniku, denimo, kruh na vsaki strani štrli skoraj centimeter čez meso) ga odlikuje količinsko in teksturno ter aromatsko lepo uravnotežena kombinacija dodatkov in za štiri evre, kolikor stane, človek dandanes res težko sestavi boljši burger. No, če daš sedmarjem tri evre več, ti v bombeto zatlačijo krasen narezan stejk, tanke rezine rdeče pese, omako in na oko pečeno jajce, res pa je, da bo njihov eksperiment z dodajanjem ananasa v hamburger slejkoprej ostal bizarka – za kaj drugega bi se spodobilo ananas resno zapeči, ne da ga komaj kaj segretega namečejo po mesu. Ocvrti krompir in čebulni obročki: b. p.

Domžalska Stara fabrka se je očitno odločila v imena jedi na meniju stlačiti celotno industrijsko dediščino širše regije, za kar ji je zmanjkalo hamburgerjev. Na pomoč je posrečeno vpoklicala hot doge – tisti s svežimi lisičkami, gorgonzolo in sladkasto paradižnikovo salso je bil izjemen, tak to-mi-deli.dog!; in malo manj posrečeno ameriško žar mesovje – svinjska rebrca so bila površno mesarjena, polna hrustanca in kljub mehkobi malo preveč zmatrana. Iz primarne burger fronte smo izbrali najbolj otmeno reč – direktorski burger s sočnim rostbifom, briejem, (preveč pečenim) jajcem, rukolo in gorčično omako, ki je bil sicer simpatičen, a vsaj za klaso slabši od sedmičinega podobnika. Ocvrti krompirček: če ne bi bil malo prehladen, b. p., cel pečeni krompir: b. p., pri selekciji pivskih zvarkov pa sugeriramo malo več poudarka na aromatsko in alkoholno blažjih zvarkih.

Po simultanem obhodu kamniško-domžalske burger transverzale lahko ugotovimo, da se burgeriranje bolj ali manj udomačuje po domovini in da ponekod zmorejo ponuditi nadpovprečne izdelke, hkrati pa je tudi res, da se burger birti vse preradi zanašajo na anything goes oziroma Slovencem ljubo kombinacijo ogromnih porcij za malo denarja. Še pro-tip, če kaniš romati pod Kamniško-Savinjske Alpe: v Kamniku burger, v Domžalah hot dog.