Marcel Štefančič jr.

6. 7. 2018  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Film

Ti loviš!

Tag, 2018, Jeff Tomsic

proti

Prihajajo!

Farsa Ti loviš! potrjuje, da so ameriški moški v tako hudi krizi, da Trumpa res potrebujejo – če bi jih odpeljali na urgenco, bi jim doktor predpisal Trumpa. In to štirikrat na dan. Na tešče. Pet prijateljev – Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Hannibal Burress in Jake Johnson – se gre že od malega igrico »Ti loviš!« (alias »Tag), kar pomeni, da vsakega maja, ko odprejo vrata svojega malega, zasebnega pekla, nekdo izmed njih lovi in da se mora – kakor ve in zna, v poštev pride vsak trik, vsaka impersonacija, vsaka infiltracija, vsak teater absurda – dotakniti enega izmed ostalih štirih, razen Jerryja (Jeremy Renner), za katerim se je nesmiselno stegovati, ker je nezgrabljiv in nedotakljiv (kot Jason Bourne, Hawkeye ali Hansel, bi lahko dodali). V vseh teh letih namreč še ni lovil – nikomur se ga ni uspelo dotakniti. Zato se ostali zdaj, ko so že v srednjih letih, spravijo nanj. In ker se ženi, bo lahek plen, si mislijo.

Če bi rekli, da je film Ti loviš! zgodba o regresivnih moških, ki se neprestano ritualno stegujejo v »mitsko« plemensko preteklost, v kateri so se lahko moški še povsem mirno igrali (in v kateri jim v svojo igro ni bilo treba spustiti žensk), bi bilo tako, kot če bi rekli, da je to film o agoniji Trumpovih volilcev. In ja, film Ti loviš! – groteskno monoton, prisiljeno sentimentalen, enodimenzionalno vulgaren, nekaj med Prekrokano nočjo in Družabnim večerom – je posnet po resnični zgodbi, objavljeni v Wall Street Journalu, poslovnem časopisu, slavilcu kompetitivne mentalitete, ki jo slavi tudi tale film, Trumpov »notranji« otrok.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.