Izak Košir

 |  Mladina 27  |  Družba

Iz Amerike z »ljubeznijo«

Vlogerka, ki Slovenijo svari pred migranti 

Barbara Horvat - Barbara4u2c, ki bi iz Kalifornije zaprla meje v Sloveniji

Barbara Horvat - Barbara4u2c, ki bi iz Kalifornije zaprla meje v Sloveniji
© Youtube

Britanska agencija First Choice je pri tisoč otrocih, starih od šest do 17 let, opravila anketo o poklicih, ki bi jih ti radi opravljali, ko odrastejo. Več kakor tri četrtine jih je odgovorilo, da si ne želijo postati pripadniki tradicionalnih poklicev, kot sta zdravnik in odvetnik, temveč bi od vseh mogočih poklicev najraje postali vlogerji. Ti na različnih spletnih platformah, kot je YouTube, objavljajo videobloge, posnetke, na katerih v intimi svojega doma v kamero govorijo o najrazličnejših temah. Večinoma gre za videodnevnike, v katerih posamezniki izražajo svoja mnenja, včasih resnejša, drugič bolj šaljiva, odvisno od koncepta (če tega sploh imajo).

Najbolj priljubljeni med njimi imajo več milijonov sledilcev in so nekakšni novodobni zvezdniki, ki z objavami služijo ter prek njih včasih bolj drugič manj skrito promovirajo različne izdelke in blagovne znamke.

Med fenomene slovenskih vlogerk spada Barbara Horvat, ki jo nekateri opevajo kot »najbolj znano slovensko jutjuberko«. Selfividee ustvarja pod vzdevkom Barbara4u2c že približno sedem let. Jezik, ki ga uporablja, ni slovenščina, temveč angleščina, živi namreč v Kaliforniji, kamor se je preselila pred leti. Barbara je v enem od spletnih intervjujev povedala, da se ji zdi, da se bolje izraža v angleščini, ker je »pogledala veliko različnih serij«. V istem intervjuju je o sebi razkrila, da je bila od 1. do 9. razreda osnovne šole v dramskem krožku, da je v najstniških letih tekmovala za naziv Naj smrklja, torej se je udeležila tekmovanja za mlade misice, nekoč pa bi se, tako pravi, rada preizkusila tudi kot stand up komičarka.

V preteklosti si je z zabavnejšimi prispevki o slovenskih kletvicah in razlikah med ameriškimi in evropskimi dekleti (ta ima skoraj toliko ogledov, kot ima Slovenija prebivalcev) nabrala več kot 130 tisoč sledilcev, v zadnjem času pa se je vsebina njenega vloga spolitizirala. Pred nekaj meseci je najprej napadla gibanji #MeToo in Antifa, v zadnjih tednih pa se je lotila begunske krize, denimo tako, da opozarja na »novi val migrantov«, ki prihajajo v Slovenijo, in da se mora naša država zbuditi, preden bo prepozno.

V zadnjem videu je dejala: »Predlagam, da začnemo razmišljati o tem, da to ni normalna situacija, in da nehamo obravnavati migrante kot nedolžne in revne ljudi. Moramo gledati večjo sliko – to je na deset tisoče ljudi, ki želijo z velikih celin na našo malo celino – poglejte razliko v velikosti Evrope in Afrike!«

Če bi Barbara Horvat kdaj razmišljala o vrnitvi v Slovenijo, in glede na to, da je na zadnjih volitvah tudi pri nas postalo modno, da na listah političnih strank kandidirajo estradniki, se je za kandidatko zagotovo ne bi branila vzeti nobena stranka na desnici. Niti tega, kako nagovarjati množice z vlivanjem strahu pred tujci, je ne bi bilo treba naučiti, saj to zna že zdaj.

Vseeno pa bo morala pojasniti, kako to, da čeprav je sama migrantka v ZDA, nasprotuje tistim, ki so prav tako zapustili rodno deželo in si iščejo dom drugod.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.