Borut Mekina

13. 7. 2018  |  Mladina 28  |  Politika

Helikopterji starodobniki

Reševalni helikopterji bodo v uporabi 40 let

Policijski helikopter med demonstracijo reševanja ponesrečencev

Policijski helikopter med demonstracijo reševanja ponesrečencev
© Matej Leskovšek

Slovenija je izjemno hribovita in deloma tudi gorata država. Približno tako kot Avstrija. Zato je helikopterski prevoz, še posebej za nudenje nujne medicinske pomoči, pogosto edina možnost. V Avstriji helikoptersko nujno medicinsko pomoč nudi več institucij. Na Tirolskem s približno 687 tisoč prebivalci je dejavnih do 13 helikopterjev, medtem ko jih je v Sloveniji, kjer nujno medicinsko pomoč nudita vojska in policija, v pripravljenosti skupaj le pet. Vojaški helikopterji so v Sloveniji letos posredovali 245-krat, od tega 74-krat pri reševanju v gorah, 146-krat za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 25-krat za prevoz inkubatorja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.