IK, STA

 |  Družba

Novinarsko častno razsodišče: pisec Nova24TV kršil kodeks novinarjev

Poleg pisca Francija Donka, avtorja spornega zapisa z naslovom, Izrojena levica pred volitvami v lov na čarovnice, je Novinarsko častno razsodišče ugotovilo, da je kodeks novinarjev kršila tudi novinarka Delove priloge Ona Katja Cah

Franci Donko, ki je na zadnjih volitvah kandidiral pri Združeni desnici in je član Primčeve stranke Glas za otroke in družine, se je predstavljal kot moški dejanj

Franci Donko, ki je na zadnjih volitvah kandidiral pri Združeni desnici in je član Primčeve stranke Glas za otroke in družine, se je predstavljal kot "moški dejanj"
© Twitter

Novinarsko častno razsodišče (NČR) je razsodilo, da je kolumnist Franci Donko s kolumno na spletni strani Nova24TV kršil Kodeks novinarjev Slovenije. Prav tako je kodeks kršila novinarka Delove priloge Ona Katja Cah z intervjujem z nemško zdravnico Antje Oswald o kapljicah MMS.

Mirovni inštitut se je na NČR pritožil zaradi kolumne Francija Donka z naslovom Izrojena levica pred volitvami v lov na čarovnice: prek Mirovnega inštituta bi radi utišali družbena omrežja!, objavljene na spletni strani Nova24TV. 

Kolumna je po mnenju pritožnika nadaljevanje neresničnih obtožb ter blatenja delovanja in načina financiranja Mirovnega inštituta, deloma pa gre za odziv na objavo direktorice inštituta Neže Kogovšek Šalamon, ki je na Twitterju javnost seznanila z aplikacijo eMORE, ki je nastala v okviru evropskega projekta proti sovražnemu govoru.

NČR je ugotovilo, da je Donko kršil 1. in 3. člen novinarskega kodeksa. Prvi člen, ki predpisuje, da mora novinar preverjati točnost zbranih informacij, je Donko po njihovem mnenju kršil z več trditvami. Med drugim je zapisal, da naj bi bil Mirovni inštitut ustanovljen po ukazu komunistične partije, kar po mnenju NČR ne ustreza dejstvom.

NČR je ugotovil, da je Donko kršil člen, ki predpisuje, da mora novinar preverjati točnost zbranih informacij in ker je navajal hude obtožbe na račun Mirovnega inštituta in njegove direktorice, ob tem pa ni pridobil njenega odziva.

Donko je tudi zapisal, da je bila "v laboratoriju Mirovnega inštituta ustanovljena demokraciji nevarna Iniciativa za demokratični socializem". Tudi to ne drži, saj Mirovni inštitut z ustanovitvijo IDS ni imel nobene neposredne zveze, ugotavlja NČR. Poleg tega je Donko navedel napačno informacijo, da naj bi Mirovni inštitut iz proračuna dobil osem milijonov evrov, saj so bila ta sredstva razdeljena med štiri nevladne organizacije.

Tretji člen kodeksa pa je Donko po mnenju NČR kršil s tem, ker je navajal hude obtožbe na račun Mirovnega inštituta in njegove direktorice, ob tem pa ni pridobil njenega odziva.

Častno razsodišče je obravnavalo tudi pritožbo Mateja Praprotnika, Darje Potočan in Aljoše Valentinčiča proti novinarki Delove priloge Ona Katji Cah zaradi intervjuja Ne zatirajte svojih čustev z nemško zdravnico Antje Oswald. Tema intervjuja je zdravljenje s kapljicami MMS oziroma natrijev klorit, ki je po opozorilih zdravju izjemno škodljiva raztopina.

Po mnenju pritožnikov bi morala novinarka pri tako občutljivi temi, kot so alternativne oblike zdravljenja, storiti vse, da sooči izjave nemške zdravnice s (proti)argumenti medicinske stroke. Poleg tega novinarkina vprašanja nenehno izpostavljajo zdravilni učinek kapljic.

NČR meni, da je novinarka ravnala v nasprotju s 1. členom kodeksa, saj v vprašanjih, ki jih je zastavljal v intervjuju, ni bila zagotovljena točnost informacij. Novinarka je namreč v več vprašanjih opisovala natrijev klorit in MMS kapljice kot zdravilne, pri čemer pa glede na uradne vire dokazov o tem, da je ta snov zdravilna, ni.

"Kljub temu, da gre za vprašanja, je novinark dolžna zagotoviti točnost informacij in ob pripravi vprašanj preveriti, ali vsebujejo točne informacije," so zapisali na NČR.

Preberite si tudi >> Pisec Nova24TV kandidira za poslanca

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.