Stanka Prodnik

20. 7. 2018  |  Mladina 29  |  Kultura  |  TV

Neuravnovešena uravnoteženost

Utrip in sogovorniki na javni televiziji

Uravnoteženje prispevka v Tedniku z nekdanjo miss Slovenije, zdaj borko proti cepljenju Alenko Vindiš

Uravnoteženje prispevka v Tedniku z nekdanjo miss Slovenije, zdaj borko proti cepljenju Alenko Vindiš
© TVS

Čeprav ne moremo reči, da bi si želeli novih volitev, smo v njih – kljub številnim grožnjam, ki jih pomenijo – videli trohico upanja. Ta trohica je bila, da nacionalistična stranka SNS morda ne bi bila izvoljena. A televizija, na čelu z nacionalko, daje vse od sebe, da ne bi bilo tako, in frontmana stranke, Zmaga Jelinčiča, nenehno sprašuje za mnenje. Pri najboljši volji ne moremo razumeti, zakaj je v prispevku o koncu koalicijskih pogajanj za NSi v ponedeljkovih Odmevih nastopil prav on. Zakaj je bilo v Utripu več njegovih izjav, pa čeprav ni povedal ničesar pametnega? Zakaj se osrednji nacionalni medij pretvarja, da je Zmago Jelinčič čisto navaden, neomadeževan in dobrohoten politik – ter mu namenja več prostora kot vodjem drugih strank?

Seveda pa to ni edini problem, ki ga ima nacionalka s svojimi komentatorji. V torkovih Odmevih je kot neodvisni politični analitik nastopil dr. Matevž Tomšič, član pogajalske skupine SDS, ki se je pretvarjal, da objektivno komentira politične razmere, v resnici pa je, kot vedno, navijal za svojo stranko. To seveda ni njegov problem, je pa problem javne televizije, da mu namenja vlogo neodvisnega komentatorja. Njegov »levi« protipol je bil dr. Miha Kovač, ki slovi predvsem po tem, da ne pove ničesar konkretnega, a je to nekonkretnost vsaj občasno mogoče razbrati kot veter v levo. Ob tem smo si spet zastavili vprašanje, kako postati politični analitik. In ali moraš biti za to vlogo nujno moški v srednjih ali zrelih letih, ki zna govoriti iz trebuha in se jemlje zelo resno.

Da pa nacionalki ne bomo delali krivice z očitkom o spolni neuravnoteženosti: najti zna tudi kompetentne sogovornice. V Tedniku so v prispevku o ošpicah, ki zaradi upada precepljenosti kosijo po Evropi, za mnenje povprašali Alenko Vindiš, nekdanjo mis Slovenije, ki je obiskovala srednjo zdravstveno šolo in se je o škodljivosti cepiv poučila, kot je dejala, »v Facebook skupinah«. Čeprav je večji del prispevka opozarjal na nevarnosti necepljenja – videli smo lahko mamo, ki ji je zaradi ošpic umrl otrok, in več zdravnic in zdravnikov, ki so zagovarjali cepljenje (in se o njem bržkone niso poučili le v Facebook skupinah) –, so ga na koncu uničili s poskusom »uravnoteževanja«. Kaj bodo uravnotežili naslednjič: zagovornike in nasprotnike nasilja nad ženskami? Bodo odprli vprašanje o tem, ali je Zemlja res okrogla?

Kljub hudi konkurenci pa je bil vrhunec tedenske farse na nacionalki Utrip Jadranke Rebernik, v katerem je strastno zagovarjala Janševo koalicijo in med drugim povedala, da stranke niso argumentirale, zakaj nočejo sodelovati s SDS. Naj ji namignemo: Morda tudi zato, ker so se vidni člani stranke v preteklem tednu bolj kot s koalicijo ukvarjali z zasmehovanjem tujih turistk v Sloveniji in jim prepovedovali kopanje v bazenih?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.