Bernard Nežmah

20. 7. 2018  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Knjiga

Tadej Golob: Nespodobni odvetnik

Didakta, Radovljica 2018, 35 €

+ + +

Biografija enega osrednjih slovenskih odvetnikov, dr. Petra Čeferina.

Vsekakor osebnost, ki bi lahko predstavljala gradivo za odlično delo. Mož, ki je branil starotrške rudarje na Kosovu pred Miloševićevim režimom, razvpite kliente iz sveta finančnega in mafijskega kriminala, tihotapce ilegalnih prebežnikov, trojnega morilca in podobne. V Franciji je bil tak tip advokata Jacques Verges, ki je branil alžirsko teroristko Džamilo Bouhired, mednarodnega kralja terorizma Carlosa, voditelja Rdečih Kmerov Samphana itd. Zagovarjal je tiste, ki so bili v očeh javnosti neubranljivi: »lyonskega klavca« Barbieja, ki je med nemško okupacijo mučil zapornike, je branil s primerjavo, da je povojna francoska oblast v Alžiriji po enakih postopkih mučila ujete nacionaliste, ne da bi francoski tožilci po teh razkritjih kogarkoli preganjali. A Verges je doživel izjemen filmski dokumentarec, Čeferin pa prav skromno knjigo.

Vsebuje sicer nekaj odličnih poglavij: pogled v zakulisje obrambnih strategij v posameznih procesih ter mladostno obdobje, kjer nekdanji enfant terrible prostodušno pripoveduje o alkoholizmu, brezdelju, ignoranci do študija, ženskarstvu … Ne zamolči niti neslavne vloge, ki jo je imel pred pol stoletja pri legendarni gledališki igri Topla greda, kjer resda ni bil kolovodja skupine, ki je po naročilu lokalnega partijskega šefa preprečila predstavo, toda za lik upornika je bil hudičevo poslušen aktivist. Da z leti prihajata v ospredje korektnost in modrost, je kajpak razumljivo, toda v žanr biografije se potem vtihotapi še vrsta nezdružljivih momentov: od dolgih odlomkov sicer odličnega doktorata o položaju advokatov vse od časa Avstro-Ogrske, ki bi imeli smisel le v formi odvetnikovega premišljevanja, pa do samohvale lastne odvetniške pisarne, idiličnih biografij družinskih članov, bližnjega srečanja z medvedom, klica bivšemu predsedniku za naslov fizioterapevtke, skratka – delo zamegli vdor bahaških kvant. Za format mojstra med odvetniki prav nespodobno simplificirana pripoved.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.