Borut Mekina

20. 7. 2018  |  Mladina 29  |  Politika

Izbrani ukrepi Šarčeve koalicijske pogodbe

Kaj prinaša koalicija »ZA« prihodnost Slovenije?

Koalicijska pogajanja šestih strank na čelu z Marjanom Šarcem. Minulo nedeljo so se stranke po 11-urnih usklajevanjih uskladile o večini obljub.

Koalicijska pogajanja šestih strank na čelu z Marjanom Šarcem. Minulo nedeljo so se stranke po 11-urnih usklajevanjih uskladile o večini obljub.
© Nebojša Tejić - STA

Šest političnih strank je pod vodstvom Marjana Šarca preteklo nedeljo na maratonskih, 11-urnih pogajanjih dokončno uskladilo 42-stransko besedilo koalicijske pogodbe. Dokončno so se dogovorili o zdravstvu, o davčnih spremembah, glede katerih so dobili tudi izračune finančnega ministrstva, in tudi o financiranju zasebnih osnovnih šol, kar je bil eden od pogojev NSi. Poleg teh treh glavnih področij koalicijska pogodba vsebuje več drugih zavez. V nadaljevanju so navedene najkonkretnejše med njimi in tiste, ki ne potrebujejo dodatnih pojasnil.

– Uvedli bomo zdravstveni cent na trošarine na alkohol, tobak in sladke pijače.
– Sprejeti novo strategijo ekonomskih migracij, ki bo v primeru primanjkljaja domačega kadra olajšala pridobivanje ustreznega kadra iz tujine in ga učinkovito vključevala v našo družbo ter tako izboljšala razmerje med zavarovanci in upokojenci.
– Ob gospodarski rasti več kot tri odstotke se bodo pokojnine povišale za en odstotek, ob štiriodstotni gospodarski rasti za 1,5 odstotka ter ob petodstotni gospodarski rasti za dva odstotka.
– Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe se ob hkratnem dvigu upokojitvene starosti postopno določi v višini najmanj 63 odstotkov.
 – Okrepili bomo gradbeništvo kot strateško panogo slovenskega gospodarstva.
– V skladu z javnofinančnimi možnostmi bomo znižali obremenitev plač z dvigom splošne dohodninske olajšave in morebitnimi dodatnimi posegi v dohodninsko lestvico in razrede. Ukinjena bo 50-odstotna dohodninska stopnja in uvedena 43-odstotna. 
– Takojšnja medresorska priprava ukrepov za odpravo prekarnosti. Odprava prekarnih oblik dela v javni upravi kot zgled zasebnemu sektorju.
– Učinkovitejše delo inšpektorata za delo, tudi s povečanjem inšpektorjev.
– Spodbujali bomo spolne kvote v organih vodenja gospodarskih družb.
– Nadaljevanje privatizacije podjetij v državni lasti, razen strateških podjetij.
– Proučitev smotrnosti prenosa SDH pod pristojnost ministrstva za gospodarstvo, ker je bila večina podjetij že finančno prestrukturirana in zdaj sledi faza v smeri poslovnega prestrukturiranja.
– Postopno povečanje proračunskih in drugih javnih izdatkov za raziskave ter razvoj na 1 odstotek BDP-ja do leta 2022.
– Postopni realni dvig obrambnih izdatkov proti dvema odstotkoma BDP-ja v dinamiki, ki je finančno vzdržna za javne finance in hkrati zagotavlja ohranjanje kredibilnosti naše države do zavezništva.
– Posvetovanje z zavezništvom glede časovnice izgradnje ciljev zmogljivosti, vključno obeh bataljonskih skupin.
– Ohranili bomo vinjetni sistem cestninjenja za osebna vozila do 3,5 t in uvedli t. i. elektronske vinjete.
– Zmanjšanje prekarnega dela med mladimi in olajšanje sklepanja rednih zaposlitev z ustreznimi ukrepi na področju delovnopravne zakonodaje.
– Uvedba učnih vsebin o odgovornem in aktivnem državljanstvu (»državljanska vzgoja«/»domovinska vzgoja« v srednje šole).
– Cilj izgradnje 10.000 najemnih stanovanj, dostopnih za vse generacije (po zgledu Dunaja), posebej za mlade.
– Preučitev pogojev in javnofinančnih posledic za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za vsakega otroka, državljana, do njegovega dopolnjenega 18. leta starosti.
 – Sprememba kazenskega zakonika tako, da bo odpustitev ali drugačno izigravanje noseče delavke hud prekršek z visokimi sankcijami za delodajalca.
 – Zagotovitev minimalnega porodniškega nadomestila vsem porodnicam, državljankam, ne glede na njihov status.
– Triletna preizkusna doba sodnikov.
– Vpeljava državne štipendije kot individualne pravice po otrokovi polnoletnosti oz. na terciarni ravni izobraževanja in zagotovitev večje spodbude za kadrovske štipendije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.