IK, STA

 |  Svet

lranski predsednik svari Trumpa, ameriški predsednik pa ga opozarja, naj ne grozi ZDA

Hasan Rohani ameriškega predsednika opozarja, naj se ne igra z "levjim repom", saj bi bila vojna z Iranom "mati vseh vojn", Trump mu odgovarja, naj Ameriki nikoli več ne grozi 

Hasan Rohani vs. Donald Trump

Hasan Rohani vs. Donald Trump
© WikiCommons

Iranski predsednik Hasan Rohani je včeraj na srečanju iranskih diplomatov v Teheranu pred kamerami posvaril ZDA pred ukrepi proti Iranu. Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu je sporočil, naj "se ne igra z levjim repom" in dejal, da bi bila "vojna z Iranom mati vseh vojn", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Razglasiš vojno, nato pa govoriš o podpori iranskim ljudem," je v nagovoru dejal Rohani in ponovil grožnjo, da bo Iran blokiral prevoz nafte čez strateško pomembno ožino Hormuz pri Perzijskem zalivu.

"Vedno smo zagotavljali varnost te ožine. Ne igraj se z levjim repom, ker boš to večno obžaloval," je Rohani opozoril ameriškega kolega. "Mir z Iranom bi bil mir vseh mirov in vojna z Iranom bi bila mati vseh vojn," je še posvaril.

Iran je na Meddržavnem sodišču v Haagu vložil pritožbo proti ZDA, s katero želi doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij.

Rohani je Belo hišo obtožil, da je nasprotovala, kadarkoli je Evropa s Teheranom želela doseči dogovor. "Ne smemo misliti, da bo Bela hiša vedno ostala na tem položaju nasprotovanja mednarodnemu pravu, proti muslimanskemu svetu," je še dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je ZDA umaknil iz jedrskega sporazuma med Iranom in velikimi silami iz leta 2015, skladno s katerim je Iran v zameno za odpoved jedrskemu orožju dobil odpravo sankcij.

ZDA zdaj ponovno uvajajo sankcije. Iran je minuli teden na Meddržavnem sodišču v Haagu vložil pritožbo proti ZDA, s katero želi doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij.

Ameriški predsednik Donald Trump se je na besede iranskega predsednika že ostro odzval prek Twitterja. Hasana Rohanija je ostro posvaril pred grožnjami njegovi državi. "Nikoli več ne grozite ZDA ali pa boste občutili posledice, kakršne je v zgodovini utrpel le malokdo," je ponoči tvitnil Trump. Dodal je, da ZDA ne bodo več prenašale dementnih in nasilnih izjav iranskega predsednika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.