Intervju Jožeta Možine z Jožetom Dežmanom

Spoštovani !

Akad. prof. dr. Jože Pirjevec in prof. dr. Božo Repe se v Mladini 3. avgusta 2018 zmrdujeta nad mano in nad mojimi domnevnimi grehi. Njun pogled na mojo malenkost je pogled dveh veličin, ki maziljena lebdita v slonokoščenem stolpu znanosti, čista in neomadeževana od umazanega vsakdana. Vendar pa je pismo, v katerem se pridušata nad možnostjo, da sem nastopil na nacionalni televiziji, precej prostodušna ponovitev ideološko političnega manevra iz leta 2009, ko sta se znašla v svetu Muzeja novejše zgodovine Slovenije z nalogo, da me odstranita kot direktorja. Pirjevec je tedaj v Dnevniku poudaril: »Moje mnenje o Dežmanu pa seveda ni pozitivno, mislim, da je bila njegova politika za našo družbo škodljiva.« Repe pa se je nadvse borbeno boril, da bi Muzej novejše zgodovine Slovenije ne smel nadaljevati raziskave morišča in grobišča v rovu sv. Barbare. Ker mu to ni uspelo, je v besu odstopil kot član sveta. Vsi ti dogodki so dokumentirani v tretjem poročilu Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Torej Pirjevec in Repe nista zazrta le v svojo kozmično znanstveno vesolje, ampak sta občasno mobilizirana, da z žalitvami in idejno-politično ostrino, ki sovpada z voljo radikalnega jedra titofilnega tabora, napadeta osebe, ki so temu taboru odveč. Pri tem pa seveda ni potrebno dodati, da v svoji znanstveni natančnosti skrbno pazita, da del vseh teh motečih oseb niti slučajno ne citirata v svoji veličini in maziljenosti.

To je pa res strategija tiščanja glave v pesek! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.