Za samozaposlene in nevladni sektor

Novinarka Vanja Pirc, ki jo sicer zelo cenim, je v članku »Za samozaposlene in nevladni sektor. Kup načrtov, kaj pa finančno kritje?«, pisala o obravnavi kulture v predvolilnem času oz. osnutku koalicijskega sporazuma. Ker sem pri tem tudi sam sodeloval, se oglašam s stvarnim popravkom.

Trditev, da v predvolilnem času politiki do kulture niso imeli stališč ni ravno točna. Poleg posameznih radijskih oddaj, se je zgodil tudi dogodek v Kinu Šiška, ki so ga organizirali NVO-ji in kjer so lahko vse stranke predstavile svoje poglede na kulturo.

Gospa Pirc je v nadaljevanju članka o osnutku koalicijske pogodbe zapisala: » … dokument sicer napoveduje zaustavitev padanja sredstev za kulturo, ne pa tudi njihovega bistvenega povečanja. Predviden je namreč ’postopen dvig proračuna za kulturo s ciljem ob koncu mandata dosegati vsaj 0,5% BDP’. Za primerjavo – kulturniki, povezani v pobudi Čas je za kulturo in umetnost, zahtevajo takojšen dvig proračuna na 2% BDP. In njihova zahteva je razumna, saj bi se s tem le vrnili na doseženo raven iz zloglasnega leta 2009, s katerim se je začel finančni masaker nad kulturo.« Žal gospa Pirc, ko hvali razumnost zahteve kulturnikov, ponavlja njihovo napako, saj niso preverili podatka, kolikšen je BDP. Ta je trenutno 43 milijard. V primeru dveh procentov torej govorimo o dobrih 860 milijonih, kar je svetlobna leta daleč od najvišjega zneska, ki ga je resor za kulturo imel leta 2009. 0,5% BDP, kar predvideva koalicijski sporazum, pa znaša v današnjih razmerah okrog 215 milijonov, kar je približno tisto, kar je bilo doseženo leta 2009. In verjetno so kulturniki z 2% merili na delež državnega proračuna (to je sicer le moja domneva). 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.