Goran Kompoš  |  foto: Črt Piksi

24. 8. 2018  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Dogodki

Klubsko rajanje na Mestnem trgu

Nastop vse vidnejše argentinske glasbenice Catnapp pred ljubljanskim Pritličjem

Catnapp je z zvočno barvitim, očarljivim drumandbassovskim breakbeatom in suverenim rapanjem odločno zarezala v sproščen, sprehajalski večer.

Catnapp je z zvočno barvitim, očarljivim drumandbassovskim breakbeatom in suverenim rapanjem odločno zarezala v sproščen, sprehajalski večer.

Ko sta v začetku avgusta pred ljubljanskim Pritličjem nastopila Zala Kralj in Gašper Šantl, so ob njunem čutnem spoju sanjavega glasu in opojne elektronike tam obstali mnogi naključni sprehajalci. Ampak glasbena politika priljubljenega kluba ni vedno po okusu širšega občinstva, vsaj ne na prvi posluh. Da izjeme ne delajo niti v primeru vrste poletnih koncertov na prostem pod znamko Selekcija, je bilo jasno tudi prejšnji četrtek, ko so gostili argentinsko glasbenico Amparo Battaglia, bolj znano pod vzdevkom Catnapp. Sodeč po začudenih in presenečenih izrazih na obrazih mimoidočih je bilo očitno, da tovrstna glasba, kljub temu da je hit klubske in festivalske ponudbe, vendarle še ni nekaj povsem običajnega. Bi pa lahko ob množici, ki se je pod odrom nabrala do konca koncerta, lahko sklepali tudi drugače.

Argentinka, ki sicer živi in ustvarja v Berlinu, je v Ljubljano prišla na krilih novih plošč (na eni od njiju je sodelovala tudi z našim duom FFX), ki so ji ju letos založili pri cenjeni založbi Monkeytown. Vidno sled je na glasbenem prizorišču pustila že pred tem. Pred tremi leti se je ena njenih skladb znašla celo v hollywoodskem blockbusterju Žarišče, vse pogosteje pa nastopa tudi na večjih festivalih. Predvsem odkar je v svoj izraz, ki ima korenine v plesni elektronski glasbi, začela pogumneje vključevati elemente popa, R&B-ja in rapa, je postalo jasno, da ima izvrsten občutek za pisanje pesmi in posluh za aktualne trende, izvrstno pa se znajde tudi na odru.

Očitno tudi takrat, ko ne nastopa v klubskem okolju. Precej zadržan odziv nekaj deset obiskovalcev v uvodu je bil vse prej kot idealen pogoj za uspešno izvedbo energičnega koncerta. Ampak izkazalo se je, da ima Battaglia dovolj kilometrine za to, da ji to ni spodneslo tal pod nogami. Z zvočno barvitim, očarljivim drumandbassovskim breakbeatom in suverenim rapanjem je odločno zarezala v sproščen, sprehajalski večer. Na obljudenem trgu je bila najprej resda videti kot tujek, a nekje na polovici koncerta se je pod odrom zbralo že kakšnih sto ljudi, na čelu s plesno razpoloženimi pogumneži, kar je botrovalo že skoraj čisto pravi klubski izkušnji. Naključni mimoidoči so nedvomno dobili droben vpogled v to, kar se po navadi dogaja za zaprtimi vrati podtalnih klubov.

Ja, nastop Catnapp je tudi v tem pogledu upravičil del svojega namena. Šlo je namreč za enega od preddogodkov letošnje okrogle, desete izvedbe festivala Sonica, ki se bo ob koncu septembra zgodil na različnih ljubljanskih prizoriščih. Napovedana imena nastopajočih, kot so Actress, Aisha Devi, Lee Gamble, Alleged Witches in Lifecutter, pa že zdaj obljubljajo enega od letošnjih domačih glasbenih vrhuncev. Če vam je nastop Catnapp zlezel pod kožo, si morate Sonico torej obvezno pribeležiti v koledarčke!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.